Skip to content

EK vijesti 22. ožujka 2017.

Izjava predsjednika Junckera povodom prve godišnjice napada 22. ožujka 2016.

European CommissionGodinu dana nakon strašnih napada 22. ožujka 2016., koji su u žalost zavili cijelu Europu, i dalje se prisjećamo žrtava koje ćemo zauvijek nositi u svojim mislima i u svojim srcima. S velikom se tugom prisjećam tih uništenih života, među ostalim i naše kolegice Patrizije Rizzo, patnji ranjenika i žalosti njihovih obitelji i prijatelja. Svima im želim izraziti svoju duboku sućut.

Mučki teroristički napadi udarili su u samo srce Europe ovdje u Belgiji, u naš glavni grad Bruxelles – višejezični i višenacionalni grad u kojem uživamo u skladnom zajedničkom suživotu. Suočeni s do tad neviđenim i neshvatljivim nasiljem, mi koji živimo u Bruxellesu i Belgiji odlučili smo, uz podršku svih naroda Europe, pružiti otpor i ne gubiti nadu. U tom teškom razdoblju Europljani su se ujedinili u borbi protiv terorizma koji je prijetnja našoj sigurnosti i miru širom svijeta. Pokazali smo da smo odlučni braniti svoje vrjednote i slobode bez obzira na cijenu.

Baš zbog toga teroristi u konačnici nisu uspjeli – zato što smo na mržnju i nasilje odgovorili obnovljenom odlučnošću na obranu demokracije i mirnog suživota u različitosti. Svoju budućnost moramo graditi na tim plemenitim idealima koji nama Europljanima toliko znače. Dugujemo to svim žrtvama ovih napada.

Europska komisija registrirala dvije građanske inicijative o pravima građana Unije nakon Brexita i odbacila jednu o sprječavanju Brexita

Europska komisija danas je registrirala dvije europske građanske inicijative povezane s pravima građana Unije u kontekstu izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU, dok je zbog pravne neprihvatljivosti odbacila treći prijedlog naslovljen „Zaustavite Brexit“. Komisija smatra da dvije od tri predložene europske građanske inicijative – „Građanstvo EU za Europljane: ujedinjeni u raznolikosti bez obzira na jus soli i jus sanguini“ te „Zadržavanje građanstva EU“ – ispunjavaju sve uvjete za registraciju u skladu s Uredbom o europskoj građanskoj inicijativi te su stoga pravno prihvatljive. Treća predložena građanska inicijativa nije ispunila uvjete za registraciju. Komisija još nije ispitala sadržaj inicijativa. Današnje odluke odnose se samo na pravnu prihvatljivost predloženih inicijativa. Službena registracija inicijative „Građanstvo EU za Europljane“ obavit će se 27. ožujka, a inicijative „Zadržavanje građanstva EU“ 2. svibnja. U oba slučaja time započinje godinu dana dug proces tijekom kojeg organizatori predložene europske građanske inicijative prikupljaju potpise za podršku toj inicijativi. Dodatne informacije dostupne su u  priopćenju za medije

See also  Hrvatska danas već ima 200 multimilijardera, za deset godina imat će ih 300

Europski socijalni fond slavi 60. obljetnicu: šest desetljeća ulaganja u ljude

Europski socijalni fond (ESF), najstariji i najvažniji europski instrument za ulaganje u ljude, 2017. slavi 60. obljetnicu. U proteklih šezdeset godina Europski socijalni fond pomogao je milijunima Europljana da pronađu posao, steknu kvalifikacije ili svjedodžbe te poboljšaju svoje vještine. Ti su rezultati ostvareni u okviru više tisuća projekata realiziranih diljem Europe. On je danas bitan pokretač stvaranja radnih mjesta i promiče bolju izobrazbu, moderniju javnu upravu i socijalnu uključenost. Uz to, ključan je instrument za osiguravanje jednakih prilika za sve građane. Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „Šezdeseta obljetnica Europskog socijalnog fonda zasta je razlog za slavlje. Fond je tijekom šest desetljeća pomogao milijunima tražitelja posla i poslodavaca te je u okviru njega potporu dobilo stotine tisuća tvrtki i novoosnovanih tvrtki. Ulaganjem u ljude nastojimo osigurati da nitko ne bude izostavljen te istovremeno potičemo konkurentnost Europe i držimo korak s promjenama u svijetu rada. Šezdeset godina priča o uspjehu pokazuje da Europska unija zaista utječe na živote Europljana: danas, u prošlosti i budućnosti.“ Proslave postignuća Fonda i rasprave o budućnosti financiranja ljudskog kapitala u Europi započet će sutra  konferencijom „Europski socijalni fond: prošlost, sadašnjost i budućnost“, a domaćin će biti malteško predsjedništvo EU. Konferencija će prethoditi proslavama povodom 60. obljetnice Ugovora iz Rima. Države članice tijekom godine organiziraju slična događanja i rasprave kako bi se osvrnule na postignuća ESF-a, ocijenile njegovu uspješnost ali i istaknule koliko su bitna znatna ulaganja u ljudski kapital u budućnosti. U svibnju će u okviru kampanje  Europa u mojoj regiji javnosti biti predstavljeno na tisuće projekata koji se financiraju sredstvima EU. Dodatne informacije dostupne su u  priopćenju za medije.

Predstojeća događanja  u Europskoj komisiji

mala retrospektiva

Gradske četvrti - Aktivnosti Grada Osijeka - Grad Osijek

Sav razvoj grada, u svim segmentima društvenog djelovanja bazira se na Mjesnim ...
02nd Oct 2023

Ivan Keretić dobitnik nagrade za doprinos ugledu i promociji Općine Gornji Kneginec u zemlji i svije...

Ivan Keretić, osnivač i počasni član Likovne udruge Kula Kneginec dobitnik nagr...
10th Jul 2022