Marko Zelenko: OTOK

Zelenko Marko 1

Zelenko Marko 1

Marko Zelenko:
OTOK
samostalna izložba
Gradska galerija Fonticus Grožnjan, od 26. III. 2017. u 19.00 sati

MARE NOSTRUM

Marko Zelenko vrsni je poznavalac duše kamenog materijala. Primjetan je šarm oblikovanja jer umjetnik kroz radove često progovara decentnom ironijom. Iako tek na pragu zrelosti, ovaj umjetnik već je ostvario zapažen opus. Pred nama je nekoliko skulptura u kamenu, nekoliko neobrađenih stijena i nekoliko crteža koje možemo doživjeti kao skice.

Zelenko Marko 2

Poznajući mnogo njegovih ostvarenih djela, očita je promišljenost premise. Na većini radova usuglašena je vrsta materijala s oblikom. Očituju se eksperimentalna ostvarenja u sferi istraživanja u rasponu od simboličke figuracije pa do poigravanja geometrijskim kompozicijama. Veći dio radova ima figurativne konotacije, a dio ima apstraktne odlike koje, ipak, uvijek izazivaju asocijacije na prepoznatljivo. Sve forme, bez obzira što na prvi pogled ne raspoznajemo odmah izvor istraživanog oblika, imaju porijeklo i značenje. Na nekim radovima očituje se potpuni izlazak u prostor dok na nekima umjetnik propituje na način da poštuje monolit materijala, a poigrava se formiranjem reljefa, ostavljanjem/izrastanjem formi koje su naoko sekundarne iako u konačnici određuju artefakt. Očit je umjetnikov osjećaj za oblikovanje prostornih komponenti i njihovo sudjelovanje u artificijelnom obliku kao cjelini. Na svim radovima prisutan je izuzetno profesionalan i znalački odnos s materijalom.

Izvjesni akcionizam naziremo predstavljenim radovima na ovoj izložbenoj prezentaciji. Problematiziranje suvremenog vremena očituje se izborom nekih od tema, motiva. Rad kojeg umjetnik naziva „Mali monument palom prstacu“, problematizira devastiranje morske obale bjesomučnim izlovom ove vrste školjkaša. U kvadratičnom kamenom bloku, umekšanom ispupčenim, ovalnim stranicama, umjetnik izvodi nepravilni raster okruglih otvora, rupa, čime fingira grupiranje nastambi ovih školjki. Drugi rad slično je obrađen ali na geometrijski pravilnom obliku diska. Provokativnost se iskazuje neskladom između izvedene osnovne, pravilno oble forme kamena te kasnijih umjetnikovih intervencija. Iako se radi o naoko jednostavnom bušenju niza rupa po površini uglađenog oblika, raspored i razlike frekvencije, njihova položaja i gustoće odaju suptilnog promatrača okoline. Još jedan rad u kamenu nadopunjava temu. Pravilni, naglašeno izduženi kameni oblik umjetnik obrađuje tvoreći raster rupica. Opet po ideji prirodnih, u isto vrijeme uređenih, ali fraktalno nepravilno raspoređenih kratera. Umjetnik posuđuje ideju ritma iz prirode te, artističkom interpretacijom čini izuzetan artefakt.

Zelenko Marko 3

Kao upozorenja kroz humorni pristup, Marko nudi snažne sugestije na društvenu tematiku. Iako upozoreni na umjerenost, ljudi u potrebi za zaradom ne biraju načine pa makar se oni kosili i s ekologijom i sa zakonima. Iako je prstac zasigurno jedna od boljih školjki u prehrani, on nestaje iz našeg mora pa je time poremećena ekološka ravnoteža.

Unutar ovog postava Marko Zelenko postavlja predmet koji se nastavlja na osnovnu ideju socijalnih konotacija a može pripadati motivima radova memorije. Radi se o oponašanju forme štruce kruha izvedenom u kamenu. Prepoznatljivom obliku, artificijelnost daje kolor koji nije prikriven već je ostavljena boja i struktura bijelog kamena. Ovo doslovno prenošenje realnog u kameni materijal djeluje snažno na promatrača. Odmah se javljaju promišljanja o gladi, teškom životu, kruhu sa sedam kora… Autorov naslov projekta Otok i naslov teksta Mare nostrum, ovdje nalaze sukladnost objedinjujući stanje suvremenog svijeta. Upozoreni smo na nelagode, prisile, naporna stanja izazvana grubom realnošću. Ritam civilizacije, neskladi i neekonomičnost društva, nemogućnost apsorpcije viškova, brzo mijenjanje pomodnog i druge situacije koje podivljali kapitalizam prikriva pojmom demokracije, asocirane su u jednostavnom obliku. Umjetnik ne mistificira, on promišljeno pojednostavljuje poruku prenoseći prepoznatljivo u ideju i postižući znak.

Eugen Borkovsky, III. 2017.

Zelenko Marko 4

Marko Zelenko, rođen je 19. VIII. 1982. godine u Kopru. Klesanjem se počeo baviti pod mentorstvom Aleša Pirnata u kiparskom ateljeu Janeza Pirnaza (Sipar, Umag). Boravio je 2007. – 2008. godine na studentskoj razmjeni u Španjolskoj. Diplomirao je na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje, kod prof. mag. Jureta Smole, 2010. godine u Ljubljani. Sudjelovao je na mnogim simpozijima (Forma viva Portorož; Likovna kolonija Sinj; Forma viva Makole; Simposio internazionale di scultura in marmo, Pappiano / Perugia; Park skulpture, Marušiči, međunarodna kiparska škole „Kornarija“; Međunarodna studentska kiparska škola „’Montraker“, Vrsar; Međunarodni kiparski simpozij funkcionalne skulpture, Koper; Simposio internazionale di scultura, Caorle. Sudjelovao u projektima te izlagao na kolektivnim i samostalnim izložbama u više zemalja (Ljubljana, Domžale, Izola, Grožnjan, Sinj…). Za svoje radove nekoliko je puta nagrađivan. Više godina uspješno surađuje sa Restavratorskim centrom u Ljubljani, odjelom za kamen. Realizirao je nekoliko javnih skulptura. Bavi se kiparstvom i restauracijom. Živi između Izole i Grožnjana.