Skip to content

Tvrdnja o udruženom zločinačkom pothvatu neodrživa

the hague 90

Obrana Brune Stojića pozvala je žalbeno vijeće Haškog suda da utvrdi kako je presudom u predmetu “Prlić i drugi” pogrešno utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata, podsjećajući pritom peteročlano žalbeno vijeće da je riječ o doktrini koju su počeli odbacivati međunarodni sudovi

Tvrdnja o udruženom zločinačkom pothvatu neodrživa je, poručio je odvjetnik bivšeg ministra obrane Herceg-Bosne Karim Khan drugog dana žalbene rasprave pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Nema direktnih dokaza za dogovor sudionika udruženog zločinačkog pothvata, nego se presuda temelji na izvedenim zaključcima, kazao je.

Stojićev odvjetnik poručio je da je sudsko vijeće tražilo dokaze koji se uklapaju u njihovu teoriju, a dokaze od ključne važnosti nije uzelo u obzir.

Khan je kazao kako je raspravno vijeće, prihvaćajući tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, uzelo u obzir tek nekoliko transkripata iz ureda prvog hrvatskog predsjednika zanemarujući sve druge koji pokazuju opredijeljenost hrvatskog državnog vrha za političku i vojnu suradnju Hrvata i muslimana u BiH. Svi ti dokumenti ne pokazuju neki krajnji cilj etničkog čišćenja i stvaranja Banovine Hrvatske u granicama iz 1939., rekao je Khan. Suci su okrenuli glavu na drugu stranu…. jer se (dokumenti) nisu slagali s krajnjim ciljem udruženog zločinačkog pothvata.

Poručio je i da se zaključak o udruženom zločinačkom pothvatu temelji na namjerama koje se pripisuju jednoj osobi, a ta osoba nije Bruno Stojić nego Franjo Tuđman.

Raspravno vijeće napravilo je pogrešku kada je utvrdilo postojanje udruženog zločinačkog pothvata, a čak ako je pothvat i postojao, pogrešno je primijenjeno pravo i pogrešno su utvrđene činjenice da je Stojić bio član zločinačkog pothvata, rekao je Khan.

Odvjetnik je kazao kako je doktrina udruženog zločinačkog pothvata dovela do znatnih kontroverzija, a posebno treći prošireni oblik pothvata, podsjećajući da stalni Međunarodni kazneni sud ne prati tu doktrinu, a sud za Kambodžu odbacio ju je.

Khan je dodao da presuda raspravnog vijeća u ovom predmetu nije u skladu s time kako je pravno na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju definiran udruženi zločinački pothvat.