Lux Aeterna u slikama Dražena Pavlovića

POZIVNICA Galerija KRALUŠ Sv.Ivan Zelina

Tko smo, odakle dolazimo i kuda idemo, možemo se zapitati dok gledamo u opus slika Dražena Pavlovića

Svjetlost u svom elektromagnetskom zračenju ostavlja trag na ovim slikama te je možemo analizirati u čistom vizualnom i likovnom smislu. Kroz kompoziciju, spektar boja, izražajnost boja, prostorno djelovanje boje, ravnotežu i kontrast , simboličku i asocijativnu ulogu boje, složene ritmove i harmoniju.

No cjelokupni raspon elektromagnetnog spektra koji nastaje, u nama poznatom svemiru, je daleko slojevitiji i širi od onog koji se predstavlja vidljiv ljudskom oku. Tu već ulazimo u sfere metastabilnog stanja povišene energije koja otvara nove horizonte i pitanja. Pitanja u kojim će se klasični i kvantni svjetovi, koji su se gledali kao zasebne sphere, doista pokazati kao jedna i jedinstvena cjelina.

Znanstvenim metodama koje se zasnivaju na promatranju, opisu i eksperimentalnom istraživanju prirodnih pojava, te pokusima koji testiraju teorije u objašnjavanju prirode, ovdje pridružujemo i noesis ili razumijevanje unutarnjeg svemira, uma, svijesti, duha. Kroz ovu tajnu ogledala vanjski svemir biva u interakciji sa svemirom duha i svijesti. Dolazeći do tog skrivenog znaka na slikama Dražena Pavlovića, do tog circumpuncta iz kojeg sve izlazi i prema kojem se sve utječe, shvaćamo da na temeljnoj razini stvarnosti ništa nije lokalno i odvojeno.

Riječi i poznavanje slova ponekad unazađuje pamćenje te se prepustimo vrtlogu kompozicija i boja kroz intuiciju i osjećaj, razum i osjetila, i prepoznajmo dubinu i sjaj vječne svjetlosti.