Tonko Smokvina izlaže u Vukovaru

Tonko Smokvina

Suvremeni hrvatski umjetnik, akademski slikar Tonko Smokvina iz Dubrovnika otvara samostalnu izložbu Nemir u Vukovaru, u Gradskom muzeju, u dvorcu Eltz 21. ožujka. Umjetnik se predstavlja s 24 slike velikog formata, u tehnici akrila na platnu

Tonko Smokvina

Tonko Smokvina 1Posebnost ove izložbe jesu i novi radovi slikara, nastali u ovoj godini, koji još nisu bili izlagani

Ova je izložbena postava započela svoj put u Dubrovniku, slijedili su Metković, Zagreb, Mostar.

Izložbu će otvoriti ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Marin Ivanović, autor kritičkog teksta i Antun Karaman, također autor teksta u katalogu, poznati dubrovački povjesničari umjetnosti. Autor postava izložbe je akademski slikar Zoran Šimunović.

Ključni element izloženih radova jest apstrakcija, uz vrlo snažan i uzbudljiv kolor koji dnevnički precizno bilježe uznemireni senzibilitet slikara u okruženju često nesklonih i bolnih zbivanja, u kojima je nemir često jedini kontinuum, univerzalno lice stvarnosti.

Tonko Smokvina izložio je niz akrila s izrazitim, dominantnim bojama, često hladnim i nedodirljivim, pamteći svoju čežnju, tišinu, zalaske…sluteći bol i beskraj, stvarajući osobeni ciklus iznimnog intenziteta s vrlo osobenim autorskim rukopisom koji ga neprijeporno izdvaja , ukazujući na njegove visoke dosege.

 

Tonko Smokvina 5

 

Tonko Smokvina 3