Skip to content

Susret u atelijeru – slikar Miljenko Beler

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar, nedavno je izlagao u Sisku, slike iz svoga karakterističnog opusa, osobenog autorskog rukopisa

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Miljenko BelerMiljenko Beler 3Gospodine Beler, nedavno ste se predstavili sa samostalnom izložbom „Djevojke, more i galebovi“ u sisačkoj Galeriji Sv. Kvirina. Što je izloženo?
Moja samostalna izložba „Kristalna kocka vedrine“ u Galeriji Sv. Kvirina u Domu kulture u Sisku završena je 12. ožujka .U domu, koji i u samom svom imenu sadrži vedrinu , moje slike radosti i vedrine su se po ocjenama posjetitelja izložbe, a i moje osobno odlično uklopile u lijep izložbeni prostor. Izloženo je 30 slika iz mog ciklusa „Djevojke, more i galabovi“ u tehnici ulja na platnu ulja na manjem formata 80 x 120 cm, koji je prikladniji za manipulaciju i transport od mog dosada uobičajenog velikog formata 100 x 150 cm i 9 malih slika 40 x 60 cm.

Osobitost Vašeg slikarstva jest i reducirani kolorit. Vaša je boja odmjerena, pozorno nanešena.
Moj ciklus slika „Djevojke, more i galebovi“ reduciranog kolora je moj prvi pokušaj u slikarstvu da i reduciranim upečatljivim kolorom ugodnom oku izrazim vedrinu i radost u objektivnoj stvarnosti.

Motivi pripadaju romantičnoj razigranoj stvarnosti u geometrijski uređenom prostoru.
I geometrijski uređen prostor, kao sušta suprotnost predodžbi o romantici uz reduciran kolor, može gledatelju ipak kako Vi kažete dočarati motiv iz romantično razigrane stvarnosti.

Gledajući Vaše slike, možemo samo reći, život je doista lijep.
U ovo relativno teško i bremenito vrijeme mislim da je zadaća slikara povratiti svojim slikama vedrinu i radost u životu kod gledatelja. Kad su upitali velikog Tina Ujevića što bi ostavio čovječanstvu u naslijeđe rekao je VEDRINU. Po njegovoj misli je i sisački Dom kulture dobio ime „Kristalna kocka vedrine“

Jeste li naslikali sve što ste htjeli?
Ako moje slike pobuđuju kod gledatelja vjeru u to da je život lijep ja sam postigao sve što sam htjeo u slikarstvu i moram nastaviti dalje.

Što je trenutno novo u atelijeru?
Radim na pripremi novog ciklusa „Žene u sportovima“.

Planovi, izložbe, monografije…?
U planu imam daljnje sudjelovanje na izložbama, kako bi gledatelji mogli u naravi doživjeti moje slike jer je po mom mišljenju velika razlika u dojmu i doživljavanju slike u naravi od onoga u medijima. Nastojat ću da još atraktivnije i bolje slikam svoje slike radosti i vedrine u raznim temama iz života.

Miljenko Beler 1

Miljenko Beler 2