Susret u atelijeru – akademski slikar Goran Petrač

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Goran Petrač (rođen je u Ludbregu 1961.g, diplomirao je na zagrebačkoj ALU u klasi prof. Jordana 1985.g, izlagao na brojnim izložbama) proteklih se dana predstavio s novom samostalnom izložbom u Muzeju Mimara

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Goran PetračGoran Petrač 8Gospodine Petrač, nedavno ste izložili u Muzeju Mimara „PUTOVANJE U SLIKARSTVO“. Što ste izložili?
Prvo pitanje je toliko jednostavno, uobičajeno ,upotrebljavano, a u stvari je vrlo složeno pitanje sa sadržajem mnogih pitanja. Moj jednostavan odgovor mogao bi biti ,- izložio sam slike, ulja na platnu srednjih i velikih formata, sa motivima zavičajnoga krajolika. Odgovor ne prestaje pojednostavljenom opisnom rečenicom, već traži nastavak ka naslovu izložbe Putovanje u slikarstvo.

Već sam naziv otvara pitanja, o kakvom se putovanju radi?
Putovanje u slikarstvo je osobni odnos spram života sljubljenog sa odabirom načina i metode izraza. Riječ je o odabiru slikarstva ,a ne koncepta slikarstva ili slikarstvu koncepta, čistoj štafelajnoj slici. Putovanje kroz sve izme, pravce,trendove,konceptuale,revolucionarne pomake u bijelo bijeloga,u ništa.

Izložili ste veće formate spec ifičnih, imaginarnih pejzaža.
Krajolik koji slikam izgleda poput imaginarnog no svoj temelj nosi duboko u realnosti okruženja prirode. Pojavno i ono jasno što nas okružuje,nema potrebe prenositi u slikarski medij,već ga snažno izbaciti iz vlastite nutrine. Doživljaj koji stvaramo još u djetinjstvu i on raste i sazrijeva, dobiva svoj oblik,do kojeg dolazimo traženjem i upotrebom medija slikarstva,svim dostupnim sredstvima koja nam je donijela povijest,suvremenost i sadašnji trenutak.

Može se govoriti i o krajolicima duše.
Krajolici duše ili duša krajolika, zapravo su naslikani autoportreti,samo ne sadrže odraz u ogledalu već se prostorno šire bojom,potezom,gestom.

Osobitost ovoga ciklusajest i njegov brzi nastanak u nekoliko proteklih mjeseci.
Pitanje brzine nije relevantno,već kvalitetnog naboja u određenom trenutku. Spajanjem i kontrolom jasnih,odlučnih slikarskih postupaka nastaje slika. Slika koja zrači energijom koja se prenosi na promatrača. Slika je uspjela ukoliko promatrač ,ljubitelj slikarstva osjeti taj energetski naboj.

Goran Petrač 1

Goran Petrač 2Svakako valja istaknuti iznimno snažan, eruptivni kolor.
Moj početak vezan je za slikarstvo reducirane palete, motivi i izvedba bili su gotovo u monokromnim registrima boje, sa pastoznim nanosom i kolorističkim akcentom. Slikarskim sazrijevanjem,a do njega je dolazilo postupno,jer sam slikarstvu pristupio kao vokaciji,tražeći osobni put otvaram boju. Jaki kolorit ,me u konačnici potpuno preuzima,popraćen gotovo reljefnim namazima,kojima želim postići dodatnu senzaciju slike.

Prednosti i mana rada, slikanja, recimo u Ludbregu.
Akademski sam se obrazovao i dobar dio života i rada proveo u Zagrebu,da bi se nakon dvadeset godina vratio u rodni grad. Za samo slikarstvo, slikaru je svejedno gdje stvara,drugo je pitanje okruženje i tržište. Kontakte sa Zagrebom kao kulturnim središtem sam održavao javljajući se izložbama u povremenim intervalima. Zadovoljan sam radom i ritmom u malom gradu, gdje sam uronjen u pejzaž koji me inspirira , puni energijom,te duhovnošću prisustva krvi Kristove koja me inspirirala u oslikavanju svetišta i Zavjetne kapele Hrvatskog sabora.

Što je trenutno novo u atelijeru?
Novi je sam atelijer,koji sam konačno u ovim godinama uredio, osiguravši si konačno pristojne uvijete za rad. Prednost je što se nalazi pokraj moje kuće. Solidni uvjeti rada potaknuli su me da slikam više,jače i bolje,što se ,nadam se ,moglo primijetiti i na izložbi u Mimari.

Planovi, izložbe, monografija…?
Planova uvijek ima, trenutno radim na nekoliko razina, pokušavajući probiti ulazak u neku od značajnih galerija u Europi,SAD-u, ili Istoku. Do sada sam uspio sudjelovati na Bienallu slikarstva u Rimu gdje sam bio i nagrađen kao jedan od nekolicine najuspješnijih izlagača . U planu je izložba u Švicarskoj, te još jedna ili dvije samostalne u Rimu. Gotova mi je priprema za knjigu crteža, a polako priprem i izdavanje nove knjige, nakon opsežne monografije o mom radu iz 2014.god. Sadržavala bi recentne radove,slikane danas i one sutra.

Goran Petrač 3

Goran Petrač 4

Goran Petrač 5

Goran Petrač 7

Goran Petrač 9