Skip to content

Promocija monografije Vide Tućan u Zagrebu

Zagreb pozivnica

Predstavljanje monografije Vida Tućan u izdanju ULUPUH-a i Radionice Otvorena vrata, u petak, 24. ožujka u 12 sati, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Vida Tućan (1938.-2014.), tekstilna umjetnica, scenografkinja i kostimografkinja, publicistkinja i aktivistica za ljudska prava, u svojem se umjetničkom radu okušala u više disciplina i potvrdila u mnogim izrazima. Kompleksnost i sadržajnost opusa Vide Tućan gotovo i nije spoznata u našoj javnosti, zato što se uvijek kretala u različitim krugovima među kojima postoji tek labava interesna spona, a i stoga što se dio njezine kreativne djelatnosti svodio na jednokratne forme (akcija, performansa, neohepenig…). Stoga se monografija Snješke Knežević pokazala kao idealna forma koja objedinjuje sve što je proizvela i što je predstavlja kao umjetnicu, intelektualku i aktivistkinju….

Monografiju će predstaviti: dr. art. Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a, dr.sc. Snješka Knežević, dr.sc. Silva Kalčić, povjesničarka umjetnosti, kustosica i kritičarka te mr.sc. Vesna Kesić, novinarka, publicistkinja i aktivistica

Fragmente iz proze Vide Tućan interpretira Gordana Gadžić, dramska umjetnica

“Svojim pletivom pokušava razigrati kontakt s vunom, s predmetima optočenima mekim pletenim plaštom… Otvara još jednu, do sada u nas neuobičajenu mogućnost umijeća toliko privrženog ruci, njezinim najsuptilnijim dodirnim nijansama.” (Antoaneta Pasinović, 1972.)

“Vida Tućan vječno istražuje, ali u mogućnostima odabranog materijala… Zazirući od predložaka bilo koje vremenske datosti, osluškujući zahtjev suvremenosti, ta umjetnica podjednako vodi brigu o estetskim, modnim i funkcionalnim nužnostima svojih odjevnih kreacija.” (Marina Baričević, 1972.)

“Osjeća organsku tvar: biljnu, podatnu narav pamučnih niti, živost i toplinu čuperaka i prediva od ostriženih i ispredenih ovnujskih runa. Stvara predmete, omotače za ljudska tijela, odjeću, pokrivače, što nastavljaju i zadržavaju toplinu, zatvarajući opne prisnog i uljuđenog svijeta” (Ivo Babić, 1993.)

“Sve te različite Vidine aktivnosti nikada, baš ni u jednom trenutku, nisu bila svaštarenje i čeprkanje po površini. Sve čega se ona uhvati radi kvalificirano, kompetentno, originalno, kreativno i do kraja.” (Jasen Boko, 2008.)