Skip to content

Modnim tragovima Varaždina – modna krojačica Katica Seglin

srijeda kseglin1

Nova obavijest o Srijedi u Muzeju, u sklopu koje se 22. travnja, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), u 19 sati, otvara izložba Modnim tragovima Varaždina – Modna krojačica Katica Seglin. Autorica stručne koncepcije je doc. dr. sc. Katarina Nina Simončič. Realizaciju izložbe pomogla je Turistička zajednica grada Varaždina

Modnim tragovima Varaždina naslov je izložbe odjevnih kreacija varaždinske krojačice Katice Seglin, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 22. ožujka, u 19 sati, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10). Na izložbi je predstavljen izbor od četrnaest modnih kreacija, nastalih u razdoblju od 1955. godine pa do
1990-ih godina koje, prema riječima autorice stručne koncepcije doc. dr. sc. Katarine Nine Simončič, daju uvid kako u opus odnosno osobni arhiv krojačice tako i u odjevni predmet kao memorijski zapis i pokazatelj društveno-kulturnog života.

Katica Seglin istaknula se po neizmjernoj ljubavi spram modnog obrta, poznavanju tehnika izrade odjevnih predmeta od kože i tkanine, kao i tehnika kukičanja, pletenja i vezenja. Njezinih četrnaest predstavljenih modela stilski odgovara tzv. periferijskom izrazu s obzirom na to da je Varaždin, kao i, primjerice, Zagreb, smješten na periferiji “modnih” središta Pariza, Londona i Milana. Stoljetna kultura odijevanja naših prostora inspirirala se većim modnim centrima, no pod utjecajem tradicijske kulture te onodobnog društveno–političkog uređenja koji propagira jednostavnost i funkcionalnost, oblikovao se je autohtoni odjevni kod, a u slučaju Katice Seglin i njezin jedinstven stil. Budući da izložba tematizira pregled modnog izraza kroz razdoblje od 1950-ih do 1990-ih godina, najkvalitetniji svjedok modnih impulsa grada Varaždina je tadašnja ulična fotografija, jer su stilovi uhvaćeni u prolazu pokazatelji “stvarne” (nosive) mode koju promoviraju onodobni modni žurnali, a svojim umijećem u život prenose vješte ruke krojačica.

Izložba je postavljena za razgled do 23. 4. 2017. godine, a Gradski muzej Varaždin priređuje ju u okviru Mjeseca varaždinskog šnajderaja, koji se u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina održava od 22. ožujka do 23. travnja ove godine. U oblikovanju likovnog postava izložbe, uz doc. dr. sc. Ninu Simončič, sudjelovale su i viša restauratorica u GMV-u Melita Krnoul i viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

srijeda kseglin2

O autorici stručne izložbene koncepcije

Doc. dr. sc. Katarina Nina Simončič na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu predaje kolegije Povijest tekstila i odjeće, Moda 20. stoljeća i Suvremena moda. Godine 2010. doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku za povijest umjetnosti, s temom Kultura odijevanja u Zagrebu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, o čemu je 2012. godine objavila i knjigu. Autorica je nekoliko publikacija vezanih uz istraživanje kulture odijevanja, a s tim temama sudjelovala je i na znanstvenim konferencijama posvećenima modi u Firenci, Bukureštu, Oxfordu, Dubrovniku, Ljubljani, Milanu, Bihaću, Sydneyju i Valenciji. U posljednjem radu bavi se propitkivanjem hrvatskog odjevnog koda na grafikama iz druge polovice 16. stoljeća.

srijeda kseglin3