Izložba slika Davora Petaka u Galeriji HDLU, Kula stražarnica Staroga grada Varaždin

Pozivnica aa

Izložba slika RITAM VEDRINE autora Davora Petaka
Galerija HDLU-a, Kula stražarnica Starog grada Varaždina
od 21. ožujka (u 19 sati) do 10. travnja 2017.

DAVOR PETAK – rođen 1971. godine u Varaždinu. Završio je odgojno-obrazovnu školu u Čakovcu gdje počinje njegovo ozbiljnije zanimanje za likovnu umjetnost i prve izložbe. Nakon srednje škole odlazi u Zagreb gdje 1998. godine završava Akademiju likovnih umjetnosti, profesorski smjer, odjel grafike, u klasi profesorice Dubravke Babić. Živi i radi u Varaždinu kao likovni pedagog, član je HDLU-a Varaždin, Likovnog udruženja Varaždin i vodi Stručno vijeće likovne kulture Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. Uz grafiku i slikarstvo sve se više bavi ilustriranjem i grafičkim dizajnom. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Varaždinu, Ivancu, Ludbregu i Maruševcu a sudjelovao je i na brojnim skupnim izložbama i likovnim kolonijama diljem domovine i Republike Slovenije.

Predstavljeni ciklus čine petnaestak pejzaža napravljenih u tehnici akrila i ulja na platnu. Pejzaž je autoru odraz opčinjenosti prirodom u kojoj je odrastao i u kojoj često boravi. Iako bi netko pomislio da navući se na tematiku pejzaža predstavlja sklizak teren, percipirajući tu temu potrošenom ili zastarjelom, autor njemu pristupa iz drugih pobuda, ne gledajući ga prije svega i isključivo kao motiv, već kao scenu na kojoj gradi svoj likovni izričaj. Neopterećen trendovima, nepretenciozan, umjetnik koristi fragmentiranost pejzaža kao okosnicu koju nadograđuje ritmiziranim te gestikulativno i kromatski jakim rukopisom. Ta živost kolorita, razigranost i titravost poteza upravo korespondiraju sa naslovom izložbe tj. likovni su opis vedrine naravno ne u meteorološkom smislu nego onom mnogo dubljem, duhovnom smislu .
(…)“ Zanimljivim rakursima, izmjenom proporcijskih odnosa, prodorima u prostor i položenošću fragmenata, građena je kompozicija koja uz intenzitet događanja ugođaja i napetosti oblika određuje i rast kolorističkih vrijednosti, od primjera kromatske dosljednosti do zbira zasićene palete. Davor ima svoju mjeru akcentuiranja formi i dinamiziranja pejzažnog isječka, naznačavajući u rasponima likovnih uzbudljivosti dašak svojeg podneblja. Slikarskom gestom ostvarena je potrebna tektonika prikaza i sugerirana tvarnost površine kroz pastoznost namaza, ne samo u zadanosti slikarske plohe već i danoj slutnji dojma kojom se sugerira stvarnost pejzaža. Okvir je to likovnim značajkama koje tvore motiv upamćen u šetnjama slikovitim predjelima Davorovog zavičaja. Taj dodir određuje slike, njihovu pokrenutost, blistavost, i osjećaj prostornosti koja nadilazi dimenzije slika.“(…)

Zlatko Baranašić – predgovor izložbe„ Moj zavičaj“

A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu – bila bi : VEDRINA. Kristalna kocka vedrine. Tin Ujević
Ono što nas najneposrednije usrećuje je vedrina uma. Ova osobina je sama sebi nagrada. Zato bi razvijanje vedrine u sebi valjalo staviti ispred svih težnji. Artur Schopenhauer