Izišla 122. knjiga Tomislava Marijana Bilosnića: I korov i kukolj

2 .Naslovnica I korov i kukolj

U izdanju Udruge 3000 godina Za dar izišla 122 knjiga po redu Tomislava Marijana Bilosnića “I korov i kukolj“ suvremene hrvatske zbilje

2 .Naslovnica I korov i kukoljKao što u doba pisanja kolumni za „Zadarski list“ nisam bio spreman izreći ništa u što osobno nisam vjerovao, ništa izvan svojih osjećaja, stavova i uvjerenja, a što bi bilo prilagođavanje tzv. interesima redakcijske politike, tako ne mislim da bih i sad imao bilo što izmijeniti u ovim tekstovima. Uostalom, to bi bio i nečastan potez u ovakvoj vrsti tekstova. Teško onom tko mijenja svjetonazore od prilike do prilike, po potrebi i interesu, iako je to danas gotovo globalna pojava.

U izdanju zadarske nakladničke kuće 3000 godina Za dar ovih je dana iz tiska izišla knjiga kolumni „I korov i kukolj“ svestranog hrvatskog umjetnikaTomislava Marijana Bilosnića. Knjiga sadrži zbirku kolumnih objelodanjenih u „Zadarskom listu“ od 10. prosinca 2014. do 30. rujna 2015. godine, kad je autoru bez obrazloženja uskraćena daljnja suradnja u novini koju je i sam pokretao, a čiji je bio prvi direktor, kako tjednika, tako i dnevnika „Zadarskog lista“. „I korov i kukolj“ na dvjesto i šesnasest stranica sadrži sedamdeset i osam kolumni na teme suvremene hrvatske zbilje. O doba objavljivanja ovih kolumni vladao je značajan interes čitalačke publike, pa se kolumne i danas mogu naći na internetskim stranicama novine u kojoj su objavljene.

I u ovoj knjizi stoji napomena autora: Tiskanje knjige omogućio je autor, što znači da za svoje djelo nije dobio sufinancijskih sredstava, što je i tema nedavnog Otvorenog pisma Tomislava Marijana Bilosnića ministrici kulture RH Nina Obuljen Koržinek, koje je dosad ostalo bez odgovora.

U napomeni autora na klapnama knjige možemo naći bilješku: „Novinsku namjenu ovih kolumni uvjetovala je njihova trenutna aktualnost, ali kolumne su pisane i s mišlju kako bi se mogle čitati i kasnije u nekom drugom vremenu, uvezane u zasebnu knjigu. Zato su ove kolumne istodobno i kratke proze, dnevnik o društvenim, političkim i kulturnim pojavama u vremenu njihova nastanka i, konačno, spomen na događaje o kojima govore. U bibliografskim napomenama na kraju knjige može se vidjeti vrijeme objave ovih kolumni, od 10. prosinca 2014. do 30. rujna 2015. godine. Sabrane u knjizi pod zajedničkim naslovom kako su i izlazile u novinama „I korov i kukolj“, objavljujem ih godinu i pol dana po njihovom izvornom nastanku. Činim to bez ikakve izmjene. Kao što u doba pisanja kolumni za „Zadarski list“ nisam bio spreman izreći ništa u što osobno nisam vjerovao, ništa izvan svojih osjećaja, stavova i uvjerenja, a što bi bilo prilagođavanje tzv. interesima redakcijske politike, tako ne mislim da bih i sad imao bilo što izmijeniti u ovim tekstovima. Uostalom, to bi bio i nečastan potez u ovakvoj vrsti tekstova. Teško onom tko mijenja svjetonazore od prilike do prilike, po potrebi i interesu, iako je to danas gotovo globalna pojava. Konačno to i jest razlog što mi je otkazana suradnja u novini i to u jeku predizborne kampanje.

Zato sam slobodan reći da sam ove kolumne, komentare i razmišljanja prije svega uputio svome narodu, ali i svome gradu Zadru, a svakako novinama koje sam u doba osnivanja, u čemu sam i osobno sudjelovao tijekom teških dana Domovinskog rata, zamišljao u duhu stavova koje sam zagovarao u ovim kolumnama, pisanim s oprezom temeljem činjenica, kloneći se svake površnosti, poglavito zla jezika, netrpeljivosti i bilo kakve diskriminacije, riječi mržnje i razdora.“

Toliko. Sve ostalo rečeno je u tekstovima ove knjige.

1. Tomislav Marijan Bilosnić