Susret u atelijeru – Tomislav Ostrman

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Tomislav Ostrman (rođen je u Zagrebu 1978.g. u Ljubljani je diplomirao na Arthouse College for visual arts, samostalno izlagao na brojnim izložbama) istaknuti je pripadnik mlađe generacije, autor zapaženih ciklusa iznimne osobnosti i karakterističnog artističkog izričaja

Intervju vodio: Miroslav Pelikan

Tomislav Ostrman 1Tomislav Ostrman 5Gospodine Ostrman, pripadnik ste mlađe generacije, a već imate vlastiti izgrađeni artistički profil, prepoznatljivog ste rukopisa.
Hvala na komplimentu . Umjetnost je valjda jedina profesija na svijetu gdje se do 45. spada u mlađu generaciju. Možda i zato što su umjetnici većinom djetinjasti .Imao sam sreću da se nisam dugo tražio i brzo sam se isprofilirao i eto nadograđujem istu tematiku sa pokojim izletom u apstrakciju već dugi niz godina.

Što je ključno u Vašem pristupu motivu, u Vašem doživljaju okoline, svijeta?
Moj doživljaj okoline je takav da sve preokrećem u zafrkanciju i to se vidi na mojim slikama . Život je takav kakav je i treba stvari prihvaćati kako dolaze. Smijeh je bitan faktor u životu i mislim da se treba što više glupirati,kreveljiti i smijati. Svijet je jedna obična mala pikula i mi smo mrvice u svemiru . Kada to shvatimo sve gluposti kojima se dnevno opterećujemo postaju nebitne.

Dva su bitna ciklusa u Vašem opusu, to je najprijeWhistler Land.
Whistler Land je moja prva strast i to je tema po kojoj sam prepoznatljiv i od koje se vjerovatno nikada neću odvojiti . To je moja utopija,idealni svijet. Želja mi je dok stvaram te slike da oko gledatelja natjera srce na smijeh i da mu bar malo osveži dan. Druga linija slika “Novi val” nastala je slučajno . Svake godine me primi “izlet faza” i počnem stvarati apstrakcije . Rezultat je bio da su slike stvarno izgledale kao valovi a u atelieru sam stalno slušao Azru . Rezultat je bio da su moje apstrakcije dobile ime Novi Val. Tako da se može reći da su moje apstrakcije postale figuracija i nadogradnja Whistler Landa.

Javno ste se zahvalili nekolicini domaćih i stranih umjetnika, svojim uzorima i vječnoj inspiraciji.
Bez naših predhodnika i uzora ne bi bilo ni nas !
Zahvaljujem svojim uzorima i vječnoj inspiraciji: Vasku Lipovcu,Ivanu Rabuzinu,Jošku Eteroviću,Voji Radoičiću,Vasiliju Kandinskom ,Pablu Picassu,Igoru Rončeviću,Darku Slavecu i Bane Milenkoviću . Neki od njih su otišli sa ovog planeta a neki još dobro drmaju i stvaraju .

Tomislav Ostrman 4Tomislav Ostrman 2Dosta izlažete i skupno i samostalno i u domovini i vani.
Trudim se da što češće izlažem jer time se prisiljavam na radni tempo. Kod umjetnika je problem što si kreiramo sami vrijeme i lako je krenuti u kolotečinu. Stalno se treba nešto dešavati jer je stvaranje neprekinuti proces.

Kako vidite sadašnji trenutak umjetnosti i još, ima li umjetnost svoju budućnost?
Sadašnji trenutak mi se čini dosta dosadan i svi su okrenuti krizi i ratovima. Mislim da je par zlikovaca odlučilo uzburkati mase te im skrenuti pozornost od lijepih stvari pa tako i od umjetnosti .Nastoje posvaditi cijelu planetu između sebe zbog obične financijske koristi.Umjetnost u takvim trenucima mora pokazati zube i reći ne zločestoći a takvih umjetnika je malo.

Kritika označava Vaše slikanje kao slikarstvo plohe.
Volim plošno slikarstvo , geometriju i čiste boje. Nekako mislim da tako najčišće mogu reći slikom što mi je na umu.Svojim slikama želim potaknuti ljude na pozitivu te simbolički i semiotički slika mora biti konkretna ..Doslovce kao “prometni znak”. Svatko je mora odmah shvatiti.

Što je novo u atelijeru?
Novi je sami atelijer.
Atelijer sam prebacivao od svog stana gdje sam imao mali slatki atelijer u potkrovlju. No u jednom momentu je postao dječja soba.Tada sam iznajmio jedan romantični atelijer u Tkalčićevoj ulici. Sad mi je atelijer u Lopašićevoj ulici blizu Meštrovićevog paviljona . Uskoro bi trebalo biti službeno otvorenje.

Planovi, izložbe, monografije…?
Planova je puno . Trebao bi doktorirati ove godine i čeka me puno čitanja i pisanja,otvorenje atelijera,izložba u Austriji ,izložba u Biogradu te par manjih projekata .

Imate li u atelijeru slika koje niste nikada pokazali, koje pomalo skrivate.
Po naravi sam jako nestrpljiva osoba i želim sve odmah pokazati tako da nemam sakrivenih slika . Na facebooku su prije nego li se osuše .

Tomislav Ostrman 3