Ston – Dani malostonske kamenice, 18. ožujka

ston galerija 3

Tradicionalno obilježavajući blagdan sv. Josipa u Stonu i Malom Stonu i ove godine održavaju se Dani malostonske kamenice

Degustacija kamenica i peljeških vina priredit će se na rivi u Malom Stonu 18.3.2017. od 11 sati kada ćete uživat u najpriznatijem morskom afrodizijaku te čaši vrhunskog pelješkog vina po promotivnoj cijeni. Cijelodnevna prezentacija Hrvatskog otočnog proizvoda ponudit će vam naše tradicionalne proizvode vrhunske kvalitete. Organizatori će se ujedno pobrinuti da festa dobro prođe i uz zvuke dalmatinske glazbe, nastup folklora i tombole.

Poznati su po uzgoju školjaka kamenica i mušula(dagnji) još od rimskog doba a stonska kamenica(ostrea edulis) pronijela je slavu ovoga kraja kao potvrđeni prirodni afrodizijak. Nedaleko od Stona prekrasna je uvala Prapratno sa stoljetnim maslinicima,mediteranskom makijom i čistom pješčanom plažom,pokraj koje je jedan od ljepših autokampova na ovom području. U Stonskom kanalu zaštićenom od vjetrova smjestila su se dva mala mjesta Kobaš i Broce poznati po nautičkom turizmu.

Poluotok Pelješac još od davnina krase nasadi vinove loze, a proizvodnja vina jedna je od najznačajnijih djelatnosti s dugom tradicijom. Vinske ceste, obilasci vinarija i vinograda od Metohije,Boljenovića,Sparagovića sve do Putnikovića i Dubrave predstavljaju snažan doživljaj tradicije,življenja i ljubavi Pelješca i pelješčana prema grožđu i vinu.

Otprilike na sredini poluotoka nalazi se oaza tišine i ljepote, u pješčanoj uvali okrenutoj prema zapadu, naselje Žuljana.Nadaleko poznata već od 1924 godine po svojim lijepim i mnogobrojnim pješčanim plažama,zalascima sunca,ronjenju na atraktivnim lokacijama u organizaciji lokalnih ronilačkih centara. Smještaj na ovom dijelu Pelješca možete potražiti u privatnim hotelima(Mali Ston),auto kamp(Prapratno) i malim auto kampovima(Hodilje ,Brijesta,Žuljana) ,privatnom smještaju u svim naseljima i uvalama, a eno gastro ponudu okusiti u mnogobrojnim restoranima i seoskim domaćinstvima. ston.hr