Predstavljen model skrbi za psihičke bolesnike u zajednici

chris lu 14519

Hrvatska je u proteklih godinu dana dobila desetak mobilnih timova za skrb o osobama s mentalnim poremećajima u njihovim domovima, kao dio projekta kojim se, po uzoru na Nizozemsku, liječenje psihičkih bolesti seli iz bolnice u zajednicu, a po najavi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića takvu skrb uskoro će imati i Zagrepčani

Uspostava novoga modela skrbi podrazumijeva multidisciplinarne timove stručnjaka različitih profila koji odlaze u kućne posjete i liječe psihijatrijske bolesnike u njihovim kućama, a provodi se u sklopu nizozemsko-hrvatskog twinning projekta “Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s problemima mentalnog zdravlja”.

Skrb za psihijatrijske bolesnike po uzoru na Nizozemsku

Projekt je predstavljen u četvrtak na međunarodnoj konferenciji “Klijent u središtu” u hotelu Westin, gdje se okupio velik broj stručnjaka za područje mentalnog zdravlja iz cijeloga svijeta i predstavnika pacijenata. Konferencija je nazvana “Klijent u središtu” kako bi se naglasilo da zdravstveni sustav nije samom sebi svrha, već mu je cilj zadovoljenje potreba pacijenata.

U izjavi novinarima Danijela Štimac Grbić iz HZJZ-a istaknula je da Hrvatska želi razviti skrb za psihijatrijske bolesnike po uzoru na Nizozemsku, gdje ih obilaze mobilni timovi stručnjaka – od psihijatara do socijalnih radnika.

Govoreći o stanju “mentalnog zdravlja nacije”, ustvrdila je kako su psihički poremećaji još uvijek tabu u Hrvatskoj, što je jedan od razloga kasnog otkrivanja tih poremećaja.

“Pacijenti se često neugodno osjećaju i svaku im je bolest lakše priznati od mentalne bolesti. Da bi se to promijenilo, potrebna je edukacija na svim razinama društva, još od vrtićke dobi – za prepoznavanje i prihvaćanje psihičke raznolikosti, kao i svih osoba koje su u bilo kojem pogledu drugačije”, istaknula je Štimac Grbić.

Hrvatske u vrhu po korištenju lijekova za smirenje i spavanje

Potiskivanje i neprepoznavanje problema, kaže, jedan je od razloga zbog kojih su stanovnici Hrvatske u samom europskom vrhu po korištenju lijekova za smirenje i spavanje, a tinejdžeri na vrhu europske ljestvice po konzumaciji alkohola, marihuane i cigareta.

“Oko sedam posto svih hospitalizacija uzrokovan je mentalnim bolestima, kao i oko pet posto svih posjeta liječniku obiteljske medicine. Velik broj bolničkih prijema tih bolesnika pokazatelj je da se mentalne bolesti slabo prepoznaju na primarnoj razini”, rekla je Štimac Grbić. Najavila je izradu novih smjernica za rano prepoznavanje i otkrivanje tih bolesti na razini pedijatrije, školske i obiteljske medicine.

Poručila je da se mentalne bolesti mogu uspješno liječiti, a oboljele osobe mogu kvalitetno živjeti i biti vrijedni članovi društva. No, ističe, važna je društvena integracija, osjećaj pripadnosti, izvanškolske i izvanradne sktivnosti, poput bavljenja tjelesnom aktivnošću i hobijima.

Nakon što je Hrvatska već dobila desetak mobilnih timova koji su raspoređeni po cijeloj zemlji, Štimac Grbić očekuje njihovu daljnju uspostavu tijekom ove godine i u budućnosti.

U Zagrebu uskoro putujući psihijatrijski timovi

“Nizozemskoj je trebalo deset godina da organizira taj sustav, pa će i u Hrvatskoj potrajati proces prelaska iz bolničke psihijatrijske skrbi u izvaninstitucionalnu skrb u zajednici”, rekla je.

Na otvorenju konferencije bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo važnost prevencije mentalnih poremećaja “putem bitke za bolju svakodnevicu, gospodarski rast, otklanjanja beznađa i besperspektivnosti”.

“Glavni generator psihičkih problema su beznađe i besperspektivnost. Bolji socijalni preduvjeti, bogatiji Zagreb i Hrvatska – smanjit će broj mentalnih oboljenja. Na tom tragu Grad Zagreb diže standarde – kako na socijalnom, tako i na zdravstvenom području. Uskoro ćemo osigurati i putujuće psihijatrijske timove za posjetu pacijentima”, obećao je Bandić. HINA