Osvrt na kiparski ciklus Ferdinanda Pađena

Ferdinand Pađen 1

Ferdinand Pađen

Ferdinand Pađen 1Ferdinand Pađen 2Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar i kipar, Ferdinand Pađen (slikarsku naobrazbu je stekao kod Ive Friščića i Zlatka Siročića, samostalno i skupno izlagao na brojnim izložbama, ostvario je nekoliko snažnih ciklusa s motivima aktova, krajolika, gradskih veduta te animalistike, radio je u svim slikarskim tehnikama)u posljednje je vrijeme posvećen realizaciji skulptorskog ciklusa, seriji malih formi figura muškaraca, žena, aktova, glazbenika uz samo jednu glavu konja, koji se doima posve nestvarnim, mitskim bićem

Pađenove figurine variraju od ozbiljnih, zamišljenih, s pogledom koji dosiže nepoznatu i neprepoznatljivu daljinu, nekolicine muškaraca, koji su gotovo nepomični, u pomalo neobičnoj poziciji iščekivanja neumitnog i neizbježivog. Kao da je cijeli svijet zastao za trenutak, čak je i sitni srebrnkasti pijesak u klepsidrama zanijemio u nepomaku.

Nekoliko je skulptura glazbenika, s onim karakterističnim položajima glave solista u krajnje zahtijevnoj dionici partiture, s nježnim gestama tijela, odmjerenim i preciznim pokretima koji proizvode čist i jasan zvuk.

Naravno, rijetko koji autor može odoljeti gotovo najklasičnijem motivu, motivu aktu, stojećem, ležećem, sjedećem, ženi, djevojci, ženskom duhu, ženskom tijelu, gesti, položaju tijela, neizrečenom i izrečenom u malom, veličinom skromnom volumenu, no vrlo sugestivnom patako i pađen bilježi svoje dojmove u studijama u glini.

Sve su skulpture izvedene su u dvije boje, bijeloj i crnoj, u malom formatu, u veličini ruke.

Glavna karakteristika cijelog niza Pađenovih skulptura , jest vidljivo iščekivanje koje se očitava na licima i žena i muškaraca, mir kojim su okruženi tek je privid i u trenutku dvobojnost ( crno- bijelo ili bijelo-crno) će se jednom zacijelo pretvoriti u eruptivnu, nezaustavljivu geste a kolor koji će pokret iznjedriti biti će doista neopisiv.

I kada bi sve Pađenove figurine posložili u krug, u mistični krug usred koga se krije tajna, skrivena moć, nemjerljiva ljepota, uočili bi, kako su sva ta lica, sva ta umirena tijela, povezana, pripadaju tom krugu sa svojim uvijek zamišljenim i tmurnim licima obilježen svečanim trenutkom kada će dogoditi nešto što se rijetko ili nikada ne događa ili kada će (napokon) uslijediti ono što se uistinu nikada ne može dogoditi.

Pađen kroz male forme istražuje vlastite želje koje iniciraju i formiraju potrebu za kiparskim oblikovanjem i kroz jednobojnost i kroz format, naravno uz odabir gotovo svakodnevnih tema iz života koji nas okružuje.

Male forme Ferdinanda Pađena u ovom trenutku nose najprije obilježje unutarnjeg spokoja, spoznaje o sebi ali i o drugima, pomirenost sa svijetom ali najprije, pomirenost sa samim sobom, posebice u okvirima dvobojnog svijeta.

Ferdinand Pađen 3Ferdinand Pađen 4Svakako istaknimo značaj koji umjetnik pridaje glazbi, jer doista glazba jest možda ili stvarno jest, umjetnost na samom čelu umjetničkog izražavanja,naime, cijeli niz figura prepleteno je sa svojim instrumentom, doimaju se kao jedno, svirač i instrument su sljubljeni u jedno tijelo.

Što slikara s višedesetljetnim iskustvom tjera da uroni u svijet kiparstva ,tretirajući, oblikujući motive koje nismo dosad zamijetili na slikama?

Radoznalost i potreba za istraživanjem.

I tada će slikar ,hrabro i nezaustavljivo, bez i najmanjeg osjećaja nelagode, straha, odgrnuti zastore koji mu zakriljuju vidik i odlučno,mada, korak po korak, zakoračiti u novi svijet, koračajući bez i jedne misli o povratku, povlačenju , nastojati na neki instinktivni način naslutiti i napokon ugledati udaljene visove sa samo jednom mišlju, dosegnuti ih.

Tako i Pađen kreće s motivski raznolikim crno bijeli figurinama, fragilnim i nježnim ali dovoljno čvrstim da budu temelj nove skulptorske serije i doista, daleki vrhovi biti će sve bliže.

Valja upozoriti i na posve određenu otmjenost, finoću jednostavnosti ljepote Pađenovih crno bijelih malih formi.

Cjelokupni slojeviti opus slikara, a sada i kipara Ferdinanda Pađena zasigurno je obogaćen novim autorskim prinosima kada autor promišljeno zaokružuje svoj umjetnički izričaj.