Moody’s poboljšao izglede za hrvatski kreditni rejting na stabilne (dulja)

presentation 18

Agencija Moody’s zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na ‘Ba2’, a u domaćoj na ‘Baa1’, no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2007. godine

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo u povodu objave stabilnih izgleda za kreditni rejting Hrvatske od međunarodne agencije Moody’s.

Ovo je još jedna poruka Vladi Republike Hrvatske da smo na dobrom putu, a ujedno i pokazuje kako se u kratkom vremenskom roku mogu preokrenuti trendovi koji su bili izrazito nepovoljni. Od početka svog mandata, Vlada Republike Hrvatske svjesna je kako su uredne i učinkovite javne financije temelj makroekonomske stabilnosti i gospodarskoga rasta. Zbog toga je posebna pozornost posvećena jačanju fiskalnog kapaciteta, a time i postizanju fiskalne održivosti Republike Hrvatske kroz smanjenje proračunskoga deficita i javnog duga. Uslijed toga, po prvi puta je smanjen udio javnog duga u BDP-u, što je također prepoznato i pozdravljeno od strane svih rejting agencija.

Na tragu ovih pozitivnih ekonomskih i fiskalnih kretanja, Vlada Republike Hrvatske će nastaviti sa aktivnostima vezanima uz provedbu strukturnih reformi s ciljem jačanja dugoročnog potencijala hrvatskog gospodarstva. Kako je stabilnost javnih financija ključna za postizanje boljega kreditnog rejtinga i povoljnije pozicije Republike Hrvatske na međunarodnom financijskom tržištu, i nadalje će ključan naglasak ekonomske politike Vlade Republike Hrvatske biti na daljnjem smanjenju javnog duga, koje će se temeljiti na fiskalnoj konsolidaciji i aktivaciji državne imovine te na poticanju gospodarskog rasta. Upravo i rejting agencije navode i preporučuju kako bi se trenutne povoljne okolnosti i kretanja trebale iskoristiti za nastavak provedbe reformi, što identificiraju kao nužan preduvjet daljnjeg poboljšanja ne samo izgleda, već i samog rejtinga Republike Hrvatske.

Poboljšanje kreditnog rejtinga i njegovo vraćanje na razinu investicijskog Vlada Republike Hrvatske je navela kao jedan od glavnih ciljeva u svom programu. vlada.gov.hr, hina