Papa Franjo: ‘I ja prolazim kroz trenutke praznine’

fe697fc0

fe697fc0

Papa Franjo je u svom intervjuu za njemački tjednik „Die Zeit“ govorio o brojnim temama: od predstojećih putovanja do plakata u kojima ga se kritizira, od pitanja Suverenog Malteškog reda do krize svećeničkih zvanja

Sveti je Otac podsjetio da je nesavršen: „Grešnik sam, ograničen. Ne smijemo zaboraviti da je idealizacija osobe suptilan oblik agresije, to je suptilni napad na osobu. A kada me se idealizira, osjećam se napadnutim.“ Istaknuo je da otkad je izabran za Papu, nije izgubio mir, dodavši da razumije kako se nekima ne sviđa njegov način postupanja, a to i opravdava: postoje toliki oblici razmišljanja, to je legitimno i čovječno, predstavlja jedno bogatstvo – kazao je papa Franjo.

Nedavno su po Rimu polijepljeni plakati na rimskom dijalektu, na kojima ga se kritizira da nije milosrdan. Sveti je Otac rekao kako je korišteni rimski dijalekt prelijep. „Dobro je što se možete smijati na te stvari“, primijetio je novinar, na što je Papa odgovorio: „Naravno! Jedna od stvari za koju svakodnevno molim molitvom sv. Tome Morea – jest smisao za humor.“

Papa Franjo je komentirao i svoj odnos s kardinalom Raymondom Burkeom, jednim od kardinala koji je od Pape zatražio pojašnjenje postsinodske pobudnice Amoris Laetitia. Sveti je Otac za njega rekao da je „izvrstan kanonist“ i da kardinala ne smatra svojim neprijateljem. U vezi s tim osvrnuo se i na situaciju oko Suverenog Malteškog reda. Objasnio je da su postojali problemi koje kardinal Burke nije mogao riješiti jer nije bio jedini akter. Zato je Papa imenovao izaslanika, nadbiskupa Angela Becciua, kojeg krasi karizma koju nema kardinal Burke. No kardinal će ostati zaštitnik Malteškog reda.

Papa Franjo je govorio i o krizi zvanja, istaknuvši da je to veliki i ozbiljni problem. Gdje nema svećenika, nema ni euharistije, a Crkva bez euharistije nema snage: Crkva slavi euharistiju, a euharistija čini Crkvu – kazao je. Ako manjka svećeničkih zvanja, to je zato što nedostaje molitve. Smatra da je problem i niski natalitet jer ako nema mladih muškaraca, ne može biti svećenika. Nadalje, važno je raditi s mladima koji traže usmjerenje. Makar je rad s mladima zahtjevan, nužan je jer mladi to traže. Osim toga, treba biti oprezan kako se ne bi upalo u prozelitizam jer se zvanja ne dobivaju prozelitizmom. Potrebna je i selekcija, jer ako nije riječ o istinskom zvanju, narod je taj koji će poslije trpjeti.

Sveti je Otac govorio i o mogućnosti neobdržavanja celibata za svećenike. Rekao je da se o toj opciji raspravlja, posebno tamo gdje su potrebni svećenici. I dok je s jedne strane kazao da dragovoljni izbor celibata za svećenike nije rješenje, papa Franjo je naznačio otvorenost za raspravu o toj mogućnosti. Na upit hoće li se ređenje starijih oženjenih muškaraca (lat. viri probati) za đakone proširiti i na svećeničko ređenje, odgovorio je kako je to moguće, ali se mora razmisliti koje bi dužnosti obavljali, primjerice u izoliranim zajednicama.

Papa je istaknuo da i on ima svoje „trenutke duhovne tame“, pa čak i „trenutke praznine“ u svom životu, trenutke kada je znao reći: „Gospodine, ne razumijem ovo“. Pojasnio je zatim kako pomoći vjernicima koji prolaze kroz krizu vjere. „Vjera ne može rasti bez krize“, objasnio je, dodavši da je ona sastavni dio života i ako ne prolazimo kroz krize, naša vjera će ostati djetinjasta. Upitan kako se vratiti natrag vjeri, Sveti je Otac rekao da je vjera dar. „Ne može ju se vratiti vlastitim silama, već ju se mora tražiti od Boga. Traži ju i On će, prije ili kasnije, odgovoriti“, kazao je.

Papa Franjo je također iskazao svoju zabrinutost zbog populizma, naročito onog u Europi. On smatra da se iza toga uvijek krije mesijanizam. Populizam je zlo i na kraju završava loše kao što smo imali priliku vidjeti u prošlom stoljeću – upozorio je Sveti Otac. Potom je ponovno govorio o „trećem svjetskom ratu u dijelovima“, podsjetivši na trenutačne sukobe u Africi, Ukrajini, Aziji, Iraku i drugdje po svijetu.

Konačno, Papa je komentirao svoja međunarodna putovanja. Tako je napomenuo kako ne planira posjetiti Njemačku ove, a ni sljedeće godine. „U Rusiju ne mogu ići jer bih trebao također posjetiti Ukrajinu“, kazao je te nastavio: „Važno bi bilo posjetiti Južni Sudan, ali ne vjerujem da ću moći. Na rasporedu su bila i putovanja u oba Konga, ali se s Kabilom – predsjednikom Demokratske Republike Kongo – stvari ne razvijaju dobro i ne mislim da ću moći ići. No zasigurno putujem u Indiju i Bangladeš, kao i u Kolumbiju, a isto tako ću biti jedan dan u Portugalu, u Fatimi. Osim toga razmišlja se o putovanju u Egipat“, kazao je na kraju papa Franjo. hr.radiovaticana.va