Skip to content

EK vijesti 8. ožujka 2017.

Međunarodni dan žena: ravnopravnost spolova – europsko izvješće 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Komisija ponovno poziva na jamstvo ravnopravnosti žena kod kuće i diljem svijeta. Što je iz novog, danas objavljenog izvješća o ravnopravnosti muškaraca i žena vidljivo da se EU-ovim zakonodavstvom, smjernicama, djelovanjima i mogućnostima financiranja podržava osjetan, ali neujednačen napredak u državama članicama EU. Otkad je prije šezdeset godina u Ugovor iz Rima kao temeljna vrjednota unesena ravnopravnost muškaraca i žena, stopa zaposlenosti žena dosegnula je najveću razinu u povijesti. Međutim, razlika u plaćama među spolovima ne posustaje: žene diljem Europe još uvijek u prosjeku zarađuju 16,3 posto manje od muškaraca, iako je Komisija na dobrom putu da ostvari planirani zadatak od četrdeset posto žena na razini srednjeg i višeg rukovodećeg kadra do 2019., žene se pri napredovanju na čelne i rukovodeće položaje i dalje suočavaju sa staklenim stropom. Predsjednik Europske komisije Jean-ClaudeJuncker izjavio je: „Europa je pionir u području ravnopravnosti spolova i time bismo se trebali ponositi. Bez obzira na to je li riječ o zapošljavanju i odabiru zanimanja, strukovnoj izobrazbi, socijalnoj zaštiti ili pristupu robi i uslugama, prema ženama i muškarcima mora se postupati ravnopravno. To je tako po zakonu. Nažalost, na putu do ravnopravnosti u praksi još uvijek ima prepreka. Zbog toga ne smijemo popuštati. Jasno sam dao do znanja da je ravnopravnost temelj moje administracije pritom sam ponosan što smo u protekle dvije godine ostvarili izrazit napredak u postizanju planiranog od četrdeset posto žena na rukovodećim položajima. No ako se netolerancija i šovinizam počnu širiti unutar ili izvan naših granica, moramo im se oduprijeti dvostruko odlučnije, i to jednostavnom i u potpunosti europskom porukom: ravnopravnost spolova nije neki idealistički cilj, već temeljno pravo.“ Dodatne informacije o djelovanjima EU u području prava žena i ravnopravnosti spolova potražite u priopćenju za medije i dokumentu s najčešćim pitanjima. Pročitajte zajedničku izjavu povodom Međunarodnog dana žena 2017. Popis događanja povodom Međunarodnog dana žena u kojima sudjeluju povjerenici, uključujući dodjelu nagrade EU za inovatorice koju će večeras uručiti povjerenik Moedas, dostupan je ovdje

Predsjednik Juncker na Trostranom socijalnom skupu

Predsjednik Juncker danas sudjeluje na Trostranom socijalnom skupu koji se održava u Bruxellesu. Pridružit će mu se potpredsjednik za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis i povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen. Trostrani socijalni skup održava se dva puta godišnje, a pruža priliku za konstruktivnu razmjenu stajališta među predstavnicima europskih udruga poslodavaca i zaposlenika, Europske komisije, Europskog vijeća, čelnika država i vlada EU ali i ministara rada i socijalne skrbi iz država koje su na čelu sadašnjeg i budućih predsjedništava Vijeća EU. Najnoviji socijalni sku održava se pod nazivom „Budućnost Europe: izgradnja puta prema rastu, zapošljavanju i pravednosti“. Konferencija za medije održat će se oko 17.15, a moći će se pratiti ovdje. Dodatne informacije o samitu dostupne su ovdje. Zajednička izjava bit će objavljena ovdje.  

EUROSTAT: u EU-u 2015. rođeno 5 milijuna djece

Godine 2015. u Europskoj uniji rođeno je 5,103 milijuna djece, u usporedbi s 5,063 milijuna 2001. (to je prva godina za koju su dostupni usporedivi statistički podaci). Među državama članicama najveći broj rođenih i dalje se bilježi u Francuskoj (2015.: 799 700), za kojom slijede Ujedinjena Kraljevina (776 700), Njemačka (737 600), Italija (485 800), Španjolska (418 400) i Poljska (369 300). U Hrvatskoj je 2015. rođeno 37 503 djece. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

European Commission