STEM je budućnost i temelj razvoja svakog modernog društva

DSC 5581

DSC 5581

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je tvrtku “Ericsson Nikola Tesla”, a nakon obilaska istaknula je kako je to kompanija koja se prilagođava tržišnim uvjetima i u Hrvatskoj i na globalnoj sceni

“Ovo je za mene bio doista pogled u budućnost, nadam se u budućnost hrvatskog gospodarstva i realnog sektora. Ovo je kompanija koja se doista prilagođava uvjetima tržišta, ne samo u Hrvatskoj, nego općenito na globalnoj sceni”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je i kako je iznimno veseli ne samo količina novca koji kompanija ulaže u razvoj inovacija i istraživanje, već i način na koji se to radi, promovirajući STEM i ostale prirodne znanosti među mladim ljudima te otvarajući vrata studentima i đacima kako bi posjetili kompaniju.

“STEM je budućnost i temelj razvoja svakog modernog društva”, istaknula je Predsjednica. Dodala je kako je veseli podatak da je u posljednje dvije godine u „Ericsson Nikoli Tesli“ zaposleno novih 748 djelatnika, odnosno stručnjaka iz Hrvatske, izrazivši nadu da je perspektiva tvrtke da i dalje zapošljava mlade stručnjake.

Kako je kazala, ponosna je na činjenicu da je ovo najveći razvojno-istraživački centar u Hrvatskoj i jedan od najvećih u Europi te što stručnjaci iz ostalih dijelova korporacije „Ericsson“ počesto traže pomoć hrvatskih kolega u rješavanju mnogih pitanja. “Vidjeli smo nekoliko implementiranih projekata. Vjerujem da će ih biti još i da će ‘Ericsson Nikola Tesla’ nalaziti sve veći prostor u Europi i svijetu”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

No, napomenula je i kako je naš sustav javnih nabava još uvijek takav da se ne valorizira u pravom smislu kvaliteta, pa javne nabave često ‘padaju’ zbog tehničkih elemenata koji nemaju veze s ponuđačima. “Nadam se da će Vlada nastaviti raditi na tome kako bi se sustav reformirao i prilagodio uvjetima europskih i globalnih tržišta”, istaknula je.

Predsjedničin posjet tvrtki “Ericsson Nikola Tesla” uvod je u njezino skorašnje putovanje u Švedsku, a jedan od bitnih sadržaja tog putovanja bit će, kako je kazala, razgovori o gospodarskoj suradnji, ulaganjima, inovacijama, tehnologiji, STEM-u i općenito gospodarstvu. photo predsjednica.hr