Skip to content

Beč postaje grad žena

 Alexandra Kromus PID

Zalaganja bečke gradske uprave za ravnopravnošću žena urodila plodom

U velikom se dijelu svijeta žene još uvijek moraju boriti za ravnopravnost, a često i za osnovna ljudska prava, poput prava na obrazovanje i rad.

U Beču su te razlike čak i u odnosu na ostatak Austrije puno manje. Tako razlika u plaćama žena i muškaraca iznos 20 posto, što znači da stanovnice Beča u odnosu na svoje sunarodnjakinje zarađuju najviše.

Razlog tomu je zasigurno i to što se bečka gradska uprava zalaže za ravnopravnost žena. Tako je od 100 gradskih zastupnika 37 žena, a od ukupno sedam članova bečkog poglavarstva čak je pet žena.

Osim toga zahvaljujući tome što Grad prilikom podjele javnih poslova prvenstvo daje onim privatnim poduzećima koja zapošljavanju veći postotak žene, dodatno se potiče njihovo zapošljavanje.

No Grad Beč se i prilikom planiranja grada, javnog prostora te stambenih projekta obazire na posebne potrebe žena. Što je osobito važno uzme li se u obzir da žene čine 51,5 posto stanovništva glavnog Austrijskog grada. Od 1992. do danas realizirana su tri stambena projekta prilagođena potrebama žena, a i prilikom uređenja parkova i javnih igrališta više se pažnje posvećuje ženskom izboru aktivnosti na otvorenom.

Očekivani životni vijek žena u Beču također je duži. Žene u pravili dožive 83 godine života, a muškarci 78 godina.

Žene u Beču i po obrazovanju prestižu muškarce, pa je tako na bečke fakultete upisano 53 posto žena tj. njih preko 100.000.

Kada je je riječ o poslovnom sektoru zanimljiva je i činjenica da je u Beču sve veći broj poduzeća koja su osnovale žene, čak 48 posto, čime se njihov broj od 1996. udvostručio. Znatno se povećao i broj žena zaposlenih u istraživačkim i razvojnim zanimanjima. U javnom sektoru je on dosegao već 50 posto, dok su u privatnom muškarci sa 75 posto još uvijek u većini.

Bečka se gradska uprava pobrinula o tome da se sutrašnji Dana žena proslavi u prigodnom tonu. Proslava će se održati u svečanoj dvorani gradskog poglavarstava, a posjetiteljice u vremenu od 15 do 22 sata očekuju različita poslovna i zdravstvena savjetovanja, mnogobrojne radionice, izložba posvećena zaslužnim bečkim građankama te zaključno zabava uz svirku uživo.

Dan žena 2017 Grad Beč