Nagrada za životno djelo Tomislavu Marijanu Bilosniću

Tomislav Marijan Bilosnić

Kako u subotu 4. ožujka 2017. godine javlja „Zadarski list“, Odbor za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije jednoglasno je predložio književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića za Nagradu za životno djelo Zadarske županije. Protukandidati Bilosniću bili su bračni par Anita Tomljanović-Šokčević i Ivan Tomljanović, Arsen Vusio, Branko Čakarun, Krunoslav Bobić, Luzarija Marčina i Zdenko Brusić (postumno)

Nagrada Zadarske županije za životno djelo dodijeljuje se za cjelovito djelo koje je pojedinac ostvario tijekom svog radnog vijeka i koje u određenom području društvenog života i rada predstavlja izuzetan i osobito vrijedan doprinos razvoju Zadarske županije.

„Zadarski list“ donosi i šire obrazloženje razloga zbog kojega je Bilosnić jednoglasno predložen za Nagradu Zadarske županije za životno djelo: „Odbor je na sjednici održanoj 2. ožujka nakon razmatranja svih pristiglih kandidatura jednoglasno donio Zaključak da se Županijskoj skupštini Zadarske županije uputi Prijedlog odluke o dodjeli Nagrade Zadarske županije za životno djelo gospodinu Tomislavu Marijanu Bilosniću za cjelovito djelo koje je ostvario tijekom svog radnog vijeka kao istaknuti stručnjak na području kulture, ističe se u materijalu objavljenom pred skoru sjednicu Županijske skupštine.“ Dalje se u obrazloženju, prema pisanju zadarskog dnevnika navodi „kako je Bilosnić u posljednjih 50 godina svojim radom predanošću i humanističkom otvorenošću slobodi misli i umjetničkoga djelovanja na hrvatskoj kulturnoj sceni postao simbolična slika grada Zadra i Zadarske županije, poznat na nacionalnoj i svjetskoj umjetničkoj sceni.“

Za godišnje nagrade nominirano je 27 udruga i osoba, a Odbor je za godišnje nagrade Zadarske županije predložio Tanju Blaslov i Igora Blaslov (područje humanitarnog rada), Šimu Fantela, Edu Fantela, Igora Marenića, olimpijski pobjednici iz Rija (područje sporta), Stipu Žunić, doc.dr.sc. Ivana Župana i doc.dr.sc. Tomislava Šarića (područje znanosti), Udrugu tehničke kulture Faust Vrančić (područje tehničke kulture, odgoja i obrazovanja)., te Zračnu luka Zadar (područje turizma).