autopsy 20

Sudski postupak, koji se na Općinskom sudu vodio protiv kirurga Branka Popovića u slučaju Maškarin obustavljen je, jer je nastupila zastara. Od laparoskopske operacije slijepog crijeva, tijekom koje je došlo do puknuća trbušne aorte, a Miroslavu Makšarinu amputirana noga, proteklo je 11 godina

Krivac sudski nije utvrđen, a odšteta pacijentu nije isplaćena. Rutinska operacija slijepog crijeva tada 20-godišnjeg Rabljanina Miroslava Maškarina završila je amputacijom lijeve potkoljenice. Kirurg riječkog KBC-a Branko Popović bio je osuđen za nesavjesno liječenje, ali je ta presuda poništena, a slučaj vraćen na ponovno suđenje.

Kako se u međuvremenu izmijenio kazneni zakon, a liječnik je bio osuđen blažom kaznom na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, dugotrajni sudski postupak rezultirao je zastarom. “Mi smo od samog početka tvrdili da se radi o jednoj komplikaciji, ali da to nije neki krajnji nemar ili nepažnja koja bi prouzročila kazneni progon”, kaže Popovićev odvjetnik Milenko Škrlec.

Slučaj je komentirao i Ivica Maškarin, otac Miroslava Maškarina: “Žalosno je kako se ne vodi briga o malim ljudima. Žalosno. Nemam baš više što komentirati”.

U međuvremenu se vodila i građanska parnica za odštetu. Sud je nepravomoćno donio presudu o novčanoj naknadi od gotovo 6 milijuna kuna, ali do isplate još nije došlo. Miroslav danas ima 31 godinu, a pomažu mu rodbina i prijatelji.

“Od države nemam nikakva primanja, niti od socijalnog. Žalosno je što se to toliko razvuklo i na kraju se ništa nije riješilo. Više bi mi značilo da je bila nekakva osuda, kao pokazatelj ostalima da ipak trebaju biti malo savjesniji i odgovorniji u svojim postupcima, posebice u zdravstvu, jer kad se nešto pogriješi, teško se može vratiti u normalu,” rekao je Miroslav.

Nepravomoćnu odluku o zastari slučaja protiv, sad već umirovljenog kirurga, donio je riječki Općinski sud, a pravo žalbe ima Općinsko državno odvjetništvo. izvor radio.hrt.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.