Razgovor s dr. Ivom Kirac

dr Iva Kirac

U Klinici za tumore, Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, unazad godinu dana djeluje Centar za umjetnost i medicinu. Kroz umjetničke intervencije, izložbe i koncerte, pokušava humanizirati prostor. Od 2011. u prostorima Klinike kontinuirano djeluje galerija. Trenutno se može pogledati izložba suvremenog hrvatskog umjetnika, akademskog slikara Tonija Franovića, koji je za ovu prigodu odabrao tridesetak djela, ulja na platnu i crteže. Nedvojbeno, umjetnost djeluje na čovjeka, u ovom slučaju na pacijente. Razgovaramo o tome, kako umjetnost djeluje na pacijenta

dr Iva KiracRazgovarao: Miroslav Pelikan

Prožimate medicinu i umjetnost.
Radim u Klinici za tumore, po struci sam kirurški onkolog. Uz mene u Centru rade Ivanka Herman, inžinjerka radiologije, Anica Vrdoljak, knjižničarka, Sanja Dobrijević, inžinjerka biokemije, Dijana Regvar, voditelj službe zaštite na radu, Vesna Ramljak, citolog, i Zrinka Martinović i Ksenija Stanić, glavne sestre Klinike.
Pacijenti koji ulaze na Kliniku samom činjenicom da su u Klinici za tumore prolaze kroz faze depresivnog raspoloženja. Mi želimo ukazati na to da čak i ako im postavimo dijagnozu u Hrvatskoj trenutno hoda 170 000 ljudi koji su preživjeli liječenje raka (podaci iz Registra za rak). Jedan od uvjeta da naše ‘mehanicističko’ liječenje bude uspješno je osvijestavanje cinjenice da rak postaje kronicna bolest. U emocionalnoj komponenti lijecenja govorimo o intervencijama kroz umjetnost. ‘Odvlačimo’ im pažnju od bolesti i pokušavamo im dati do znanja da smo svijesni kroz sto prolaze. Radimo na tome da se vrate u svakodnevan život nakon naših intervencija, odnosno da je čitavo liječenje proces uz koji postoji i druga normalna komponenta života.

Kako konkretno, evo Franovićeva djela, ulja i crteži djeluju na pacijenta?
Za sada osluškujemo kako djeluju slike na pacijente. Kada je Toni Fanović postavljao izložbu, jedna je pacijentica prošla i rekla “Ovo mi se čini kao da sam opet živa“.
Postoje psihometrijski testovi koji nam mogu dati neke informacije u vezi utjecaja okoliša i umjetnosti na pacijente. Poznato je da zelenilo (vrtovi, sobne biljke), muzika, likovnost opuštaju te smanjuju komponentu boli koja je uzrokovana emocijama.

Postoji li određeni karakter slika koje se izlažu kod Vas?
Limitirani smo prostorom galerije koja funkcionira kao prolaz, te se za sada najčešće odlučujemo za klasična likovna djela ili fotografije. Postoji atrij u kojem se tijekom ljetnih mjeseci mogu izlagati i skulpture i instalacije.
Ne postavljamo striktne limite umjetnicima što se tiče koncepta i sadržaja. Postavljena je i izložba Bol koja uz likovna djela doživljaja boli davala i opis doživljaja boli pacijenata. Iako je direktno upućivala na najveći strah svih naših pacijenata, možda je ipak bila malo predirektna. Od tada, pokušavamo koncepte umjetnika većinom držati na svijetlim notama.

Dakle, art terapija, glazbom, slikama, vrlo je važna.
U institucijama koje se bave dugotrajnim liječenjem koristi se dugi niz godina, u psihijatriji je poznat način postizanja stabilnosti. Postoje iskustva izvan Hrvatske koja pokazuju koliko je pacijentima taj dio skrbi unutar bolnice bitan. Ideja o sustavnom uvođenju umjetnosti u Kliniku za tumore se kristalizirala i kroz razgovore s doktoricom Ivom Fattorini koja je sudjelovala u uvođenju umjetnosti u prostor i svakodnevne terapije u SADu.

U kojoj je fazi Vaš projekt?
Financije…prostor postoji, dobra volja i angažman osoba koje dio svog vremena posvećuju Centru. Dio radne terapije se odvija kroz volontiranje, no ne želimo na taj način postaviti stvari. Smatramo da stalno zapošljavanje art terapeuta, muziko terapeuta i otkup slika od umjetnika koji kod nas izlažu (za eventualne donacijske aukcije ili za uređenje bolničkog prostora) daje projektu težinu i osigurava dugoročno planiranje. Za sada planiramo prijaviti projekt koji bi osigurao art terapeute i psihologa tijekom radnog vremena kroz cijelu godinu. Onkološka problematika je specifična te bi oni bili na raspolaganju pacijentima, obiteljima i djelatnicima.

Kako birate autore za izlaganju?
Pristupe nam umjetnici ili mi pristupimo njima, pokažemo im prostor koji je jako ovisan o vanjskom svijetlu i ukoliko nam se učini da bi od umjetnika predloženi koncept mogao funkcionirati izložbu kroz slijedeća dva mjeseca neizbježno pogleda oko 20 000 ljudi. Pratimo reakcije ‘prolaznika’ na prošlu izložbu… slijedi Đuro Seder.

Franović ulje

T.Franović ulje

Toni Franović ulje