Predstavljena eurovizijska pjesma My friend Jacquesa Houdeka

{youtube}MfpivRXe3Q4|500|400|0{/youtube}

Tijekom službenoga predstavljanja eurovizijske pjesme Jacques Houdek nije mogao sakriti svoje uzbuđenje i želju da njezina poruka dopre do srca publike

U emisiji Svijet diskografije na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) prvi je put predstavljena pjesma My friend, s kojom će Jacques Houdek nastupiti na ovogodišnjemu 62. natjecanju za pjesmu Eurovizije. U popularnoj je emisiji Zlatka Turkalja – Turkija javnosti predstavljen i cijeli producentski tim, a gosti su emisije bili Jacques Houdek i voditelj HRT-ova tima za natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) Željko Mesar. 

Pjesmu smo danas pustili u život – neopisiv je to osjećaj radosti i ponosa, a posebice kad znaš da ćeš na Euroviziji predstavljati svoju domovinu , izjavio je Jacques Houdek. Sa svojim sam timom stvarao to djelo deset mjeseci i sada sam najsretniji što ovu pjesmu potpore, nade, prijateljstva i ljubavi mogu podijeliti s publikom kojoj najiskrenije zahvaljujem na dosadašnjoj potpori, uključenju u kampanju #beMyfriend i tolikim lijepim reakcijama koje su stizale već na objavljenu instrumentalnu inačicu pjesme. Neka nam ova pjesma bude zajednička zvijezda vodilja, pjesma koja će nas spajati, širiti prijateljstvo i ljubav, slaviti različitost, neka nam bude podrška u teškim trenucima, ali i pjesma kojom ćemo slaviti svaki novi dan jer svaki je novi dan zaista čudo. Još jedanput zahvaljujem Hrvatskoj radioteleviziji na povjerenju i prilici te cijelomu svojem timu koji na projektu radi s toliko ljubavi, zanosa i prijateljstva , poručio je Jacques Houdek tijekom emisije Svijet diskografije na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2).

Riječ je o emisiji koja je za mnoge izvođače bila prva glazbena pozornica i njihovo prvo predstavljanje publici, ali koja je i dnevni podsjetnik na bogatu hrvatsku pop-glazbenu baštinu i rock-glazbenu baštinu.

Voditelj HRT-ova tima za natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) Željko Mesar izjavio je kako je iznimno zadovoljan dosadašnjim tijekom vrlo opsežnih priprema.

U idućih mjesec dana do odlaska u Kijev pred nama je priprema nastupa. Već sutra u studiju Hrvatske radiotelevizije Anton Marti pod redateljskom palicom Danka Volarića, u svojstvu televizijskoga redatelja, i Krešimira Dolenčića, kao redatelja nastupa, snimat ćemo videoinačicu pjesme s nekim od elemenata izvedbe koju trebamo poslati u Europsku radiodifuzijsku uniju kako bi redatelj eurovizijskoga prijenosa prema našim uputama u konačnici mogao oblikovati svoje autorsko viđenje našega nastupa. Uz pripreme nastupa, ostaje nam još puno administrativnih poslova u vezi s putovanjem, smještajem, akreditacijama, planom proba, odabirom kostima i ostalih vrlo važnih pojedinosti za naše izaslanstvo i nastup , pojasnio je Željko Mesar.

Domaćin Zlatko Turkalj – Turki istaknuo je kako se od Jacquesa Houdeka kao pjevača uvijek očekuje više. On uvijek točno zna što želi i ima cilj, odnosno kad se odlučio za neki projekt, ništa ne prepušta slučaju. Premda svi znamo da je sjajan pjevač i ovoga je puta iznenadio sve, a sebi postavio vokalnu ljestvicu više. My friend je zanimljiva, vokalno zahtjevna pjesma u kojoj Jacques odlično prikazuje brze vokalne preobrazbe , zaključio je Zlatko Turkalj – Turki.

Menadžer je našega ovogodišnjeg eurovizijskog predstavnika Mihovil Bek uoči emisije izjavio kako mu je posebna čast i zadovoljstvo raditi takav glazbeni projekt, surađivati s takvim timom ljudi, a posebice s umjetnikom svjetske klase kakav je Jacques Houdek.

Usto što je velik profesionalac Jacques je u tu pjesmu usadio sav svoj talent, iskonsku ljubav prema glazbi, poštovanje prema publici te zaista mislim da je to pjesma njegova života, i kao izvođača i kao autora. Ponosan sam svjedok mnogih neprospavanih noći, stotina i stotina sati promišljanja, rada, no zato sad zajedno možemo biti potpuno zadovoljni pjesmom kojom će nas Jacques Houdek predstavljati na ovogodišnjoj Euroviziji i želim mu svu sreću svijeta. Veselim se daljnjemu radu na eurovizijskome projektu, a posebno na osmišljavanju nastupa na velikoj eurovizijskoj pozornici na kojoj će Jacques, siguran sam, ostaviti neizbrisiv trag , izjavio je Mihovil Bek.

U emisiju se javila Ksenija Urličić koja je rekla da ju osobito raduje to što Jacques Houdek odlazi na Euroviziju. Jacques je neosporni hrvatski Mr. Voice. Meni se čini da je on pravi izbor. Oduševljena sam ponajprije njegovim razmišljanjem. Mislim tu na poruku koju svojom pjesmom šalje u svijet, koji je prepun krajnosti i netrpeljivosti. To više što je i slogan ovogodišnjega eurovizijskoga natjecanja Slavimo različitost, bez predrasuda, dakle snošljivost koja stvara i učvršćuje prijateljstva, a to prijateljstvo podrazumijeva ljubav kao zdrav temelj nekoga sretnog društva.

Oduševljava me sve što može razbiti predrasude, a znamo da je lakše razbiti atom nego predrasude. Čula sam melodiju, ta je melodija lijepa, duboka, zvuči mi snažno i zanosno. Rekla bih iskreno da je spremna u ljudi otvoriti najintimnije dijelove bića , zaključila je Ksenija Urličić.

Tereza Kesovija istaknula je u svojemu uključenju u emisiju da je to pjesma upućena prijateljstvu među ljudima, bez obzira na spol. Važna je ta ljubav, koja je lijepa. Glazbeno mi je vrlo zanimljiva jer je tu Jacques učinio sjajan pomak. Pokazao je da može biti i sjajan tenor, ali i sjajan bariton. Pjesma ima lijepu poruku, zamotanu u krasan aranžman, lijepo osmišljenu, a u modulaciji je meni bila potresno snažna , rekla je Tereza Kesovija i poručila Jacquesu Houdeku: Velika ti hvala! Ovo je prema mojemu mišljenju jedna mala revolucija. Donio si nešto lijepo, novo, radosno i puno nade!

Tim koji potpisuje glazbu za pjesmu My friend čine Jacques Houdek, Siniša Reljić i Tony Malm, autori su teksta Jacques Houdek, Ines Prajo, Arijana Kunštek i Fabrizio Laucella, a poruku su pjesme vrhunski dočarali glazbenici Antun Stašić na violini i Neven Šverko na violončelu. Videozapis je režirao Dario Lepoglavec, tekst su u videozapisu ispisale Deniss Grgić i Annamarija Gržetić, a Jacquesov je crtež izradila Deniss Grgić.

Fotografije sa snimanja, koje prilažemo ovomu priopćenju, posebno su razveselile Jacquesa jer su bile posebno iznenađenje njegova tima. Podsjećamo na to da je i dalje u tijeku kampanja #beMyfriend, kojoj je svrha širiti ljubav i zajedništvo stvarajući pozitivno prijateljsko ozračje. Kampanju su prepoznale i poduprle velike estradne zvijezde i poznate osobe iz javnoga života, pa su tako svoje fotografije i poruke potpore Jacquesu Houdeku, kojega osobito raduje velika podrška kolega, objavili Rade Šerbedžija, Nina Badrić, Kaliopi, Lana Jurčević, Karmela Vukov Colić, Endi, Nina Kraljić, Vanda Winter, Dalal, Ivana Marić, Bojan Jambrošić, Marija Šestić, Siniša Kovačić, Dalibor Petko, Mia Dimšić, Damir Kedžo, Novi fosili, Željko Bebek i brojni drugi.  Izvor HRT

Jacques Houdek 2