DSC 08251

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Požegi je posjetila tvrtke „Color emajl“ i „Spin Valis“ te uz ostalo istaknula kako bi Hrvatska banka za obnovu i razvitak trebala biti više orijentirana poticanju izvozno orijentiranih tvrtki

Nakon posjeta tvrtki „Spin Valis“, jednoj od vodećih tvrtki iz drvnoprerađivačkog sektora, Predsjednica je kazala kako Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Hrvatska narodna banka trebaju, osim svojih definiranih temeljnih funkcija, biti prije svega u funkciji zapošljavanja, stvaranja novih radnih mjesta, proizvoda dodane vrijednosti i poticanja izvoza.

„Mi kao država ove veličine jedino izvozom možemo postići stvarne pretpostavke za gospodarski rast i razvoj”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako se u ministarstvima treba više čuti glas uspješnih poduzetnika, a izrazila je i zadovoljstvo predstavljenim planovima razvoja dviju tvrtki s požeškog područja te činjenicom da se otvaraju i radna mjesta za osobe s posebnim potrebama.

Predstavnici „Spin Valisa“ su, kao jedan od problema s kojim se susreću, istaknuli odlazak kvalificiranih radnika u inozemstvo, dok s druge strane na tržištu nedostaje određenih zanimanja, a Predsjednica je kao dio potpore gospodarstvu istaknula potrebu ubrzanja reforme obrazovanja. “Idemo krenuti u tu reformu obrazovanja i uskladiti ga s realnim sektorom, jer gubimo vrijeme. Ne smijemo hodati, nego sprintati da bismo uhvatili korak s nekim modernim zemljama u Europi i svijetu”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica je tijekom prijepodneva posjetila još jednu uspješnu izvoznu tvrtku, „Color emajl“ u Alagincima, tvrtke koja je osnovana 1984. godine i od malog se obiteljskog obrta razvila do uspješnog proizvođača i trgovačkog poduzeća. Taj proizvođač kamina i dimovodnih elementa jedan je od primjera na osnovu čijeg uspjeha lokalni čelnici temelje optimizam vezan uz potencijale za razvoj gospodarstva.

Uz „Color emajl“ i „Spin Valis“, predsjednica Grabar-Kitarović u Požegi je posjetila i tvrtku „Zvečevo“ te obišla Kaznionicu i zatvor za žene i Opću bolnicu.

U Osnovnoj školi „Dragutina Lermana“ u Brestovcu nastavljen je projekt Predsjednice Republike „Hrvatska čita“. Predsjednica i djeca čitali su odlomke iz knjige Ivana Kušana „Uzbuna na zelenom vrhu“. Tema ovog programa je popularizirati čitanje među školskom djecom, pokazati kako lektira može biti zabavna i uzbudljiva. Odabirom dijela iz glasovitog Kušanovog ciklusa o „detektivu“ Koku, upozorava se djecu kako je knjiga, bez obzira na ekraniziranje istoimenog filma, i dalje zanimljiva. izvor predsjednica.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.