Brojne reakcije na odluku Ustavnog suda o pobačaju

pregnant 77

pregnant 77

Brojne reakcije stižu na odluku Ustavnog suda koji je odbacio prijedloge da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim. Odredio je i da Hrvatski sabor u roku od dvije godine mora donijeti novi zakon

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u povodu odluke Ustavnoga suda da će Vlada vrlo brzo krenuti u javnu raspravu kako bi u roku bio donesen novi zakon te poručio da Vlada ne razmišlja o restriktivnim mjerama u vezi s pravom žena na pobačaj jer zabrane nikada u povijesti nisu riješile problem. Vlada naravno mora prihvatiti odluku Ustavnoga suda i u roku od dvije godine napravit ćemo novi zakon, a žurno ćemo krenuti u pripremu i široku raspravu. Vlada će se držati čuvanja prava na život. Pravo na život počinje činom začeća, a s druge strane ćemo čuvati i pravo žene na odabir, rekao je Kujundžić.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je njezin stav da se zabranom pobačaja ne rješava ništa i da treba uložiti puno više u edukaciju. Smatra da treba više uložiti i u rješavanja pitanja posvojenja, da treba olakšati postupak posvajanja, pomoći ženama koje ne žele ili ne mogu zadržati dijete, te da treba mijenjati i društvenu klimu koja je vrlo negativna prema djeci rođenoj izvan braka.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je pozdravio ovu odluku kao zdravorazumsku kojom je Ustavni sud pokazao da je “Hrvatska ipak u društvu modernih i europskih zemalja, i da je ipak u 21. stoljeću”. Ni jedna promjena zakona ne smije biti u smjeru ograničavanja prava žena na izbor i dosegnutih modernih demokratskih standarda koje Hrvatska ima, poručio je šef SDP-a.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a pozdravio je odluku Ustavnog suda ocjenjujući da su nakon 26 godina od podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti žene u Hrvatskoj izborile veliku pobjedu. Žensko tijelo, ocjenjuje SDP, nije i ne smije biti poligon za iživljavanje vjerskih i ostalih dogmatika, šovinista i seksista, nasilnika i ženomrzaca, navodi se među ostalim u priopćenju Foruma i dodaje da SDP poziva sve građanke i građane da se zajednički suprotstave svakom daljnjem pokušaju ukidanja ljudskih prava žena.

Arsen Bauk iz SDP-a je rekao kako je on tražio raspravu o članku Ustava kada se donosio i kako je bilo jasno da su zastupnici znali da je s takvom formulacijom ustavnog članka pobačaj dopušten. Prema tome, ustavni sud je u tome dijelu točno ocijenio, kazao je. Govoreći o odluci Suda da se u roku od dvije godine treba donijeti novi zakon, rekao je kako se nada da će Sabor donijeti zakon koji će i dalje biti u korist žena i prava na izbor.

HDZ je protiv zakonske zabrane pobačaja, a za zaštitu života i zdravlja žene, poručila je u četvrtak saborska zastupnica te stranke Branka Juričev Martinčev komentirajući odluku Ustavnog suda. HDZ je protiv zakonske zabrane pobačaja, mi smo za zaštitu života, ali i za zaštitu zdravlja žene, rekla je Juričev Martinčev novinarima u Saboru te izrazila uvjerenje da će Vlada u roku od dvije godine, kao što je naložio Ustavni sud, u saborsku proceduru uputiti prijedlog novoga zakona o pobačaju.

Predstavnici inicijative ProLife.hr, koja okuplja udruge koje se protive pobačaju, najavili su pokretanje peticije kojom će u idućih 40 dana skupljati potpise potpore za zahtjev Vladi i Saboru da zaštite život, ističući kako se ne slažu s ocjenama Ustavnog suda da je pravo na privatnost iznad prava na život. Vice John Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare, ocijenio je da su ustavni suci zakazali. Od Vlade i Sabora tražit će da donesu “pravedne zakone za nerođenu djecu” te osiguraju konkretnu pomoć trudnicama da zadrže svoju djecu.

Krešimir Planinić iz udruge “U ime obitelji” izjavio je kako im je drago što je Ustavni sud, ako ništa drugo, potvrdio da život počinje začećem te da ne postoji ljudsko i ustavno pravo na pobačaj što je izrijekom na konferenciji za novinare potvrdio i predsjednik Ustavnog suda. Žao nam je što su išli s kompromisnim rješenjem jer s jedne strane kažu da je zakon u skladu s Ustavom te se odbija prijedlog za ocjenu ustavnosti, a s druge daju nalog predstavnicima vlasti da u roku od dvije godine izrade novi zakon o pobačaju, kazao je Planinić.

Pravobraniteljica za prava djece Ivana Milas-Klarić izjavila je kako je dobro što se nije išlo na ograničenje prava žene na odluku o pobačaju. Klarić smatra da je postojeći zakon dobar u dijelu koji se odnosi na reguliranje pobačaja, ali se slaže da ga je potrebno popraviti u pojedinim stvarima jer je riječ o propisu starom više desetljeća. No te se izmjene, napominje pravobraniteljica, ne bi trebale odnositi na dio zakona kojim se regulira sam pobačaj.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pozitivnom je ocijenila činjenicu da je Ustavni sud naglasio kako Ustav jamči ženama pravo na privatnost, autonomiju i dostojanstvo i u području odluke o prekidu trudnoće. Smatra kako iz Odluke Ustavnog suda jasno proizlazi ukaz zakonodavcu, u kojem god obliku i trenutku odlučio koristiti svoju zakonodavnu ovlast, da u periodu rane trudnoće ne može ograničivati slobodu žena da samostalno odlučuju o svom tijelu i zdravlju, što uključuje i odluku o njenom prekidu. Pravobraniteljica smatra da bi takvo ograničenje bilo suprotno ustavnom jamstvu razmjernosti čak ako se uzme u obzir i činjenica da Odluka zakonodavcu dopušta diskreciju u pogledu procjene kada počinje razvoj ljudskog života.

Aktivistica za ljudska prava Sanja Sarnavka kaže kako joj se na prvi pogled čini da je Ustavni sud donio hrabru odluku, iako je još detaljno moraju analizirati pravne stručnjakinje iz udruga za ljudska prava. Ustavni sud je, kaže, dobro prikazao iskustva dva europska suda (u Luxembourgu i Strasbourgu) i praksu u drugim zemljama te posljedično donio zaključak po kojemu se tu sukobljavaju dva prava – prava nerođenog bića, začetog zametka, i pravo žene na privatnost i zaštitu privatnosti osobnog i obiteljskog života. izvor HRT