Lovro Pogorelić nastupa u Zadru, 8. ožujka

lovro aut.Josip Portada

KONCERTNA SEZONA ZADAR
…jer glazba oplemenjuje!

Srijeda, 8. ožujka, 2017.
Svečana dvorana Sveučilišta, 20:00 h
koncertna pretplata

Kavalir za klavirom
LOVRO POGORELIĆ, klavir
M. P. Musorgski, S. Prokofijev

Sve što karakterizira jednog majstora, Lovro Pogorelić ima u izobilju: svoj vlastiti neprikosnoveni pristup svemu što svira, tehniku koja mu dopušta da ispuni prostor zvučnim bojama, a da ne pravi kompromis s poteškoćama koje većina izvođača doživljava u svojim nastupima, sposobnost da se koncentrira i fokusira na način koji opčinjava slušatelja; slušatelj je uvjeren da je ono što se događa u danom trenutku upravo najvažnije. Bent-Erik Rasmussen

Pijanist visoko profilirane i istančane individualnosti, Lovro Pogorelić održat će recital u Zadru u sklopu Koncertne sezone Zadar 2016. / 2017.
U povodu Dana žena, 8. ožujka svirat će kao Kavalir za klavirom, na koncertu u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati.

Umjetnik koji od svoje sedamnaeste godine redovito koncertira diljem svijeta i ne prestaje očaravati uvjerljivom snagom, prirodnom virtuoznošću, specifičnom ekspresivnošću i istodobno skromnošću i jednostavnošću, predstavit će se kroz djela Modesta Petroviča Musorgskog i Sergeja Prokofjeva.

Na programu će se tako naći jedno od najomiljenijih djela pijanističke literature iz razdoblja romantizma, Musorgskijeva suita Slike s izložbe, te posljednja od takozvane Tri ratne sonate, Sonata br. 8 u B – duru op. 84 Sergeja Prokofjeva.

Lovro Pogorelić izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Utemeljitelj je i umjetnički voditelj festivala PagArt. Njegove izvedbe zabilježene su na više nosača zvuka u izdanju uglednih diskografskih kuća poput francuske kuće Intrada i hrvatske kuće Dancing Bear, a glazbeni televizijski kanal Mezzo snimio je dokumentarni film o nastanku jednog od njegovih CD – ova. Održao je koncerte i realizirao turneje na više kontinenata. U slobodno vrijeme Lovro Pogorelić osvaja planinske vrhove.