Skip to content

Iskustva u okviru drugog Erasmus + projekta

unnamed222

UMJETNICI ZA UMJETNIČKO OBRAZOVANJE 2

Prošlog vikenda završene su mobilnosti 29 učenika iz 5 hrvatskih škola za primijenjenu umjetnost koji se obrazuju za zanimanje slikarski odnosno kiparski dizajner. EU projektom Umjetnici za umjetničko obrazovanje 2, HDLU je drugu godinu za redom omogućio 2-tjednu inozemnu mobilnost učenika u Mariboru i Grazu u svrhu provođenja stručne prakse pod mentorstvom profesionalnih likovnih umjetnika. Uz praksu, mobilnost se sastojala od bogatog kulturološkog programa koji je uključivao organizirane posjete muzejima i galerijama, razglede grada uz stručno vodstvo, upoznavanje lokalnih umjetnika i kulturnih institucija te aktivnosti povezivanja s lokalnom zajednicom.

HDLU je kao nositelj konzorcija okupio 5 škola diljem Hrvatske: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Škola likovnih umjetnosti u Splitu, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Škola primijenjene umjetnosti I dizajna Osijek te Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te 2 inozemne partnerske organizacije NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije i Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Slovenije, kako bi proveo EU projekt koji je osmišljen kao jedna od aktivnosti kojom će se obilježiti 150. jubilarna godišnjica HDLU-a.

Mobilnost u Mariboru, Sloveniji, odvijala se od 29. siječnja do 11. veljače 2017., a na njoj je sudjelovalo 9 učenika iz Rijeke i Pule te 2 nastavnika u pratnji. Iz Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula sudjelovale su učenice smjera slikarski dizajn Lucija Opačak, Valentina Spajić, Ana Savić i učenica smjera kiparski dizajn Myra Rivera u pratnji profesorice Suzane Kariko, a iz Škole za primijenjenu umjetnost iz Rijeke sudjelovali su učenici smjera kiparski dizajn Doroti Čanak, Emilly Komadina, Karla Matić, Patrik Veršić i Josip Anton Zrinšćak u pratnji profesorice Ines Milčić. U Mariboru ih je primila organizacija Kibla (Kulturno izobrazevalno društvo Kibla) i mentori Aleksandra Farazin, Jasna Kozar, Metka Kavčič, Saša Bezjak i Irena Pramič. Učenici su tijekom prakse pod nadzorom mentora izrađivali vlastite radove koje su po završetku mobilnosti izložili u galeriji ArtKIT pod nazivomPremiki in spoznaja. (Kratki video o izložbi autora Jakoba Vogrinca možete pogledati ovdje.)  

U okviru bogatog kulturološkog programa, učenici su posjetili i galerije UGM Maribor Art Gallery, galeriju DLUM-a (Društvo likovnih umetnikov Maribor), te Muzej suvremene umjetnosti Metelkova i Modernu galeriju u Ljubljani.

Na mobilnosti u Grazu, Austriji, koja se odvijala od 12. do 25. veljače 2017. sudjelovalo je 20 učenika iz Osijeka, Splita i Zagreba te troje nastavnika u pratnji. Iz Škole primijenjene umjetnosti u Osijeku sudjelovale su učenice slikarskog dizajna Ema Diković, Barbara Milić, Ivan Nikolić, Vanesa Vidačić i Ante Zorić u pratnji profesora Sandra Ambrinca, iz Škole likovnih umjetnosti Split učenici slikarskog dizajna Anamarija Dujmović, Ita Kosović, Mia Hržić- Vulić, Mihael Frančić i Marija Petrović u pratnji profesorice Kaće Svedružić, a iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu učenici kiparskog dizajna Teo Herceg, Matei Šipuš, Bruno Lang, Amalija Lalić Stanić i Ana Marija Mikulčić i učenici slikarskog dizajna Tea Radić, Luka Ružić- Stasiow, Vanesa Kapetanić, Dorotea Matijević i Vladimir Vujasinović u pratnji profesora Milivoja Ćerana.

U Grazu ih je ugostila organizacija Next (Next- Verein feur Zeitgenossische Kunst) i mentori Luise Kloos, Selma Etareri, Lotte Hubmann, Christa Nickl Wlodkowska, Igor Friedrich Petkovic, Andreas Vormayr, Christoph Thambauer i Keyvan Paydar. Učenici su bili raspodijeljeni po ateljeima mentora kod kojih su svakodnevno učili nove vještine koje su primjenjivali na vlastitim radovima. Takođe, za učenike su bili organizirani satovi crtanja akta pod vodstvom Keyvana Paydara i art terapije pod vodstvom Brigit Fedl-Dohr.

Posjetili su Atelier Schaumbad i Školu primijenjenih umjetnosti u Grazu-Ortweinschule, te brojne muzeje i galerije u Grazu među kojima se ističu Kunsthaus i Steiermarkhof galerija. Imali su prijem dobrodošlice kod pokrajinskog pročelnika za kulturu dr. Christiana Buchmanna, voditeljice odjela za EU kulturne poslove mag. Sandre Kocuvan te savjetnice za kulturu Grada Graza gđe Lise Rücker. Po završetku mobilnosti, učenici su predstavili svoje radove na završnoj izložbi u Galeriji Centrum.

***
HDLU je u okviru natječaja za 2017. prijavio 3. izdanje projekta Umjetnici za umjetničko obrazovanje koja predviđa povećanje broja učenika koji se upućuju na stručne prakse u inozemstvo kao i stručno usavršavanje nastavnika stručnih predmeta iz područja kiparstva i slikarstva, za što rezultate očekujemo tijekom svibnja 2017.

Optimized by Optimole