Skip to content

Vlada donijela Odluku – cijena plina ostaje ista

DSC 9569

Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj je sjednici donijela Odluku o cijeni plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo

Sukladno naputku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Ministarstvo zaštite okoliša i energetike obavilo je razgovore sa svim dionicima koji sudjeluju u strukturi cijene plina, a temeljem danas donesene Odluke, cijena plina za kućanstva od travnja ostaje ista. izvor vlada.gov.hr

Odluka Vlade na poveznici

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić predstavili su danas u Banskim dvorima novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja – „Od mjere do karijere“

“Novi paket aktivne politike zapošljavanja od ‘Mjere do karijere’ još je jedna od aktivnosti Vlade koja se odnosi na najvažniji dio našeg programa, a to je gospodarski rast i razvoj”, naglasio je premijer Plenković.

Vezano uz paket mjera koji je predstavljen istaknuo je kako je riječ o “jednoj od ključnih komponenti sveobuhvatnog pristupa u povećanju zapošljivosti u RH, a posebice aktivaciji skupina u nepovoljnom položaju na tržištu rada – mladih, dugotrajno nezaposlenih, osoba s invaliditetom”. Novina kod ovih devet mjera je mogućnost njihove međusobne kombinacije.

Kada je riječ o financijskim sredstvima iznio je podatke da je u proračunu za Mjere aktivne politike zapošljavanja osigurana 1,5 milijarda kuna, što je gotovo 400 milijuna kuna više u odnosu na prethodne godine. Najveći dio je iz državnog proračuna, a oko 650 milijuna kuna su sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

“Ove mjere pridonijet će gospodarskoj stabilnosti i rastu jer će se povećati broj raspoloživih i novootvorenih radnih mjesta. Vidjeli ste podatke o rastu BDP-a, čime smo došli do 2,9 posto rasta BDP-a u 2016. Naše projekcije, kao i projekcije Europske komisije, ukazuju da će Hrvatska premašiti rast BDP-a u ovoj godini od preko 3%. u 2017. i siguran sam da će ove mjere pridonijeti tom cilju”.

See also  Brodogradnja je ‘progutala’ oko 35 milijardi kuna

Predsjednik Vlade rekao je da brojke govore kako trenutno na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ima oko 22.000 slobodnih radnih mjesta, i dodao: “kada bi se zaposlili u potpunom broju na ova slobodna mjesta broj nezaposlenih bi pao za 10 posto”.

Govoreći o važnosti prilagodbe obrazovnog sustava za realne potrebe tržišta rada, osvrnuo se na osnivanje posebnog Stručnog povjerenstva, za koje je kazao da će svojim aktivnostima nastojati pridonijeti provedbi Strategije odgoja i obrazovanja.

U svom izlaganju predsjednik Plenković posebno se osvrnuo na mlade. “Želimo da ove mjere posebno pomognu mladima, Garancija za mlade je instrument koji je proteklih godina razvijen u Europskoj uniji, Hrvatska je među zemljama u kojoj je veliki broj nezaposlenih mladih, ali je ipak taj broj smanjen na oko 32 posto. “U našem izbornom programu najavili smo da želimo povećati stopu zaposlenosti na 68 posto. Kombinacija ovih devet mjera bit će korak u tom smjeru”.

Mjera samozapošljavanja, pojasnio je predsjednik Vlade, “posebno je ojačana tako što smo povisili poticaj za samozapošljavanje sa 25.000 kn na 35.000 kn, što su i mladi tražili kroz kampanju Biraj bolju budućnost. Na taj način se omogućuje udruživanje više mladih poduzetnika u svojevrsne startupove. U tom smislu ta sredstva predstavljaju značajan inicijalni poticaj za samozapošljavanje”.

Na kraju je premijer zaključio: “Važno je da se ove mjere koriste u privatnom sektoru, na to ćemo staviti akcent i gdje očekujemo bitan iskorak na dosad napravljeno. Slogan od “Mjere do karijere” i devet mjera koje predstavlja; koje su vrlo precizno definirane, potaknut će i zapošljavanje i samozapošljavanje, usavršavanje, osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, očuvanje radnih mjesta, javne radove i stalne sezonce.” Predsjednik Vlade izrazio je vjeru da će ove mjere, za koje je na raspolaganju 1,5 milijarda pomoći onima koji traže posao, nova znanja, vještine i usavršavanje.

See also  Predsjednica Grabar-Kitarović primila prvu potpredsjednicu Vlade RH sc. Vesnu Pusić

Ministar Ćorić rekao je da je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u protekla tri mjeseca radilo analize postojećih mjera aktivne politike zapošljavanja te da su se osluškivale potrebe nezaposlenih, ali i poslodavaca. “Današnje mjere, njih devet, predstavljaju redefinirani, poboljšani paket svega onoga što je Hrvatski zavod za zapošljavanje do sada radio” pojasnio je ministar.

Izrazio je uvjerenje da će mjere pomoći svim skupinama koje su na “marginama tržišta rada da uđu na tržište rada i pronađu svoju dugoročnu perspektivu.” izvor vlada.gov.hr