Skip to content

Uskršnje radionice u Muzeju Moslavine Kutina

radionice mmk

U Muzeju Moslavine Kutina u suradnji s Koordinacijskim odborom grad Kutina – prijatelj djece, održana je prva (od osam) uskršnjih kreativnih radionica za djecu i odrasle

Dvadesetak djece iz OŠ Vladimira Vidrića s učiteljicom Mirjanom Rosavec oslikavali su pisanice spiralnom salvetnom tehnikom i tempera bojama, a sve oblikovano na stiropornoj podlozi proljetnih boja. Kako oslikati uskršnje pisanice pokazala im je voditeljica radionica Slavica Moslavac.

Već u ponedjeljak 6. ožujka u Društvenom domu u Banovoj Jaruzi članovi KUD-a „Banova Jaruga“ će s ostalim mještanima svoga mjesta oslikavati pisanice voskom u više boja, dakle jednom od najstarijih, ali i najkompliciranijih tehnika ukrašavanja krhke ljuske.
Pisanica je naravno jaje. Jaje je simbol života, svemir u malom, u mnogim religijama i tradicijama. Zove se tako jer se po jajetu piše, a ne crta ili slika. Obojeno jaje je klica života, izvor snage i postanka, magično sredstvo čaranja i zaštita od zlih sila.
Nisu samo ornamenti na uskršnjim jajima nositelji simbolike. I boje čine važnu razliku. Prva su se jaja izrađivala u jednostavne dvije boje. No, naši su poganski preci vjerovali da je jaje s više boja imalo više magičnih moći. Time su svojim vlasnicima mogla donijeti bolju sudbu.
Boje upotrijebljene na pisanici bogate su simbolikom. Hrvatske su pisanice najčešće ispisane s četiri boje, ali Ukrajinci upotrebljavaju i do dvadesetak raznih nijansi na pojedinom jajetu:

• bijela – čistoća, preporod, svjetlost, nevinost.
• žuta – svjetlost, čistoća, mladost, ljubav, žetva. To je boja povezana sa suncem, zvijezdama i mjesečinom, svjetlosnim božanstvima. Kršćanski je simbol priznanja.
• zlatna – duhovnost, mudrost.
• narančasta – simbol izdržljivosti, snage i ambicije. Boja plamena i strasti izazvana zlatnom mudrošću. Simbol beskrajnog sunca.
• ružičasta – uspjeh, zadovoljstvo.
• zelena – boja plodnosti, zdravlja i nade. Proljeće, svježina, bogatstvo, odnosno, u kršćanskoj eri, nada i pobjeda života nad smrću. To je boja Božića, Uskrsa i Bogojavljenja.