Skip to content

Predsjednica u Požeško-slavonskoj županiji održala

DSC 7604

Prvi radni sastanak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Požeško-slavonskoj županiji održala je s čelnicima lokalne uprave i samouprave o problemima, ali i razvojnim mogućnostima te županije

U razgovoru sa županom Alojzom Tomaševićem, gradonačelnikom Požege Vedranom Neferovićem, gradonačelnicima gradova te načelnicima općina Požeško-slavonske županije, hrvatska Predsjednica dobila je kompletnu sliku stanja u Požeško-slavonskoj županiji, koje prema onome što je čula nije nimalo sjajno.

“Razgovarali smo o problemima koji tište Požeško-slavonsku županiju, ali i o razvojnim mogućnostima”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te dodala da su nezaposlenost od 18,2 posto i plaća 17 posto niža od hrvatskog prosjeka jasni pokazatelji trenutnog stanja.

Nadalje, Predsjednica je kazala kako je s predstavnicima lokalne vlasti razgovarala i o neiskorištenim proizvodnim kapacitetima, lošoj prometnoj povezanosti Požege i drugih mjesta s autocestom, povlačenju EU sredstava za poljoprivredu te zaštiti od poplava. „Veseli me što ću ova četiri dana obići poljoprivredna gospodarstva, tvrtke, bolnice i škole, što ću upoznati kako ljudi žive u ovoj Županiji“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Prvog dana boravka u Požeško-slavonskoj županiji Predsjednica je održala i odvojene sastanke s dekanom Veleučilišta u Požegi dr.sc. Dinkom Zimom, predstavnicima braniteljskih udruga, predstavnicima srpske, češke i talijanske nacionalne manjine te građanima Požeštine, a posjetit će i Glazbenu školu Požega te prisustvovati koncertu učenika.

Drugog dana boravka u Požeško-slavonskoj županiji predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Pakracu je sudjelovala na obilježavanju 26. godišnjice početka Domovinskog rata

Obraćajući se okupljenim braniteljima i građanima, hrvatska Predsjednica naglasila je kako neće dozvoliti reviziju činjenica vezanih za Domovinski rat, a Domovinski rat, kazala je, temelji se na četiri činjenice. Prva je da je Hrvatska bila žrtva unutrašnje i vanjske agresije s pozicija velikosrpskog imperijalizma kojem je u to vrijeme punu potporu pružao jugoslavenski unitarizam. Druga činjenica je da smo obranili i oslobodili svoju zemlju u časnom i pravednom oslobodilačkom ratu koji je temelj suvremene Hrvatske, kazala je Predsjednica.

Treća činjenica, kazala je, “pobijedili smo zahvaljujući zajedništvu i pomirbi pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ali su u toj pobjedi sudjelovali i domoljubi i pripadnici svih nacionalnih manjina i nemali broj Srba”. Četvrta činjenica je “da nismo tražili ni uzeli ni pedlja tuđe zemlje, a za svoju slobodu podnijeli smo velike žrtve”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović istaknuvši kako se širom Hrvatske nalaze velika stratišta i mjesta stradanja hrvatskog naroda.

“Neću stoga dopustiti da se istina izvrće, da se blati i omalovažava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata; da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge. Treba li podsjećati da su i u tom ratu četnici počinili jezive zločine nad našim narodom. O tom razdoblju naše povijesti, o uzrocima te tragedije i o svim žrtvama i stradanjima treba utvrditi punu istinu, ali u slobodnoj i neovisnoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale”, poručila je Predsjednica Republike.

Budućnost Hrvatske mora se temeljiti na gospodarskoj i demografskoj obnovi i to su temeljne zadaće državne politike, kazala je. Na kraju svog govora je naglasila kako se Slavoniji treba posvetiti znatno veća pozornost u gospodarskoj i svakoj drugoj obnovi.

Predsjednica Grabar-Kitarović prijepodne se u Pakracu pridružila “Mimohodu pobjednika”, a prije dolaska u Pakrac odala je počast pred Spomen obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima u Bučju i Kusonjama. U Pakracu je zatim obišla Vojni muzej Domovinskog rata te Gradsku bolnicu. izvor predsjednica.hr