Prezentacija1

Izložbe fotografija s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Hrvatskog šumarskog društva:
„Šuma okom šumara“
2.3. – 12.3.2017.
Otvorenje izložbe 2. ožujka 2017. u 18:00h
Mala dvorana Galerije Prica, POU Samobor
Trg Matice hrvatske 6

Ova jedinstvena izložba fotografija poznata je i priznata ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. 1998. godine skupina šumara, zaljubljenika u fotografiju, odlučila je svoje fotografske zabilješke šume i nepresušnog izvora nadahnuća pokazati javnosti u okviru amaterske izložbe fotografije “Šuma oko šumara” s ciljem da to postane tradicionalna manifestacija bjelovarskog ogranka kojom će se povodom Dana hrvatskog šumarstva, 20. lipnja, promicati šumarska struka.

Nitko nije ni slutio kako će taj mali amaterski uradak prerasti u međunarodno priznati salon fotografija. 2004. godine izložba prerasta u bjelovarski salon fotografija “Šuma okom šumara” te dobiva stručni ocjenjivački sud, uvode se pravila i raspisuje se natječaj.
Na dosadašnjim salonima je s oko 3 000 fotografija sudjelovalo više od 300 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Italije, Kanade, Njemačke, Mađarske i Slovenije.

Najveći uspjeh izložbe je postavljane izabranih fotografija s prošlih Salona u zgradi UN-a 2011. godine povodom obilježavanja međunarodne godine šuma gdje je ostvarila velik uspjeh. U smislu daljnje promocije Hrvatske i hrvatskog šumarstva izložba je postavljena i u povijesnoj kući šumarske službe SAD-a povodom Godišnjeg festivala drva u Pennsylvaniji, a nakon toga prenesena je i u Svjetski šumarski centar u Oregonu te dalje prema sveučilištu Yale.

Izložba je dobila svojevrstan putujući karakter te se nakon izložbe u Bjelovaru od kuda je pokrenuta, predstavlja publici u mnogim izložbenim prostorima diljem Hrvatske.

Leave a Reply