Skip to content

Ivica Malčić: TEN YEARS LATER

Ivica Malčić Ten Years Later 2

U srijedu, 1. ožujka, u 19.30 sati, u Galeriji PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvara se samostalna izložba Ivice Malčića naziva TEN YEARS LATER

Izložba “Ten years later” nadovezuje se na umjetnikov koncept izlaganja u istoj galeriji svakih 10 godina, koju je započeo izlaganjem u galeriji “VN” (1994., 2004. i 2014.) Izložba izlagana 2014. zvala se “Ten years after”, a izložba koja će se otvoriti u Galeriji PM zove “Ten years later”. Nazivi izložbi preuzeti su od engleskih rock bandova Alvina Lee-a, kao hommage umjetnikovoj mladosti.

Ivica Malčić Ten Years Later 11

Izlaganje u Galeriji PM Malčić je započeo 2007. izlaganjem 365 dnevničkih crteža iz 2006. godine, pod nazivom “Vincent kick a hole in the sky”. Deset godina kasnije ponavlja isti proces, izlaže 366 dnevničkih crteža iz 2016., za svaki dan u godini po jedan (ovaj put 366 jer je prestupna godina). Razlika između izložbi nalazi se u umjetnikovu odabiru medija i formata. Crteži od prije deset godina bili su raznih formata, raznih tehnika izvedbe i na različitim papirima, a dok su crteži nastali u 2016. izvedeni olovkom na bankpost papiru A4 formata.

Crteži reflektiraju Malčićeve dnevne prioritete koji su direktno vezani uz umjetnikove aktivnosti vezane uz njegovo umjetničko stvaralaštvo, poput iskustva slikanja slike koje navečer poprati dnevnički crtačkim dokumentiranjem aktivnosti slikanja slike.

Ivica Malčić Ten Years Later 13

Ukoliko tog dana izostane direktna slikarska aktivnost, umjetnik za temu dnevnog crteža koristi situacije iz osobnog života, inspirira se popularnom kulturom, svakodnevicom ili problemima egzistencije umjetnika. U Malčićevim crtežima intimno i privatno prepliće se s medijskim i društvenim te se pretače u umjetničko i simboličko.

Svi crteži su datirani i numerirani i bit će kronološki izloženi u kružnom prostoru galerije.

Ivica Malčić Ten Years Later 14

Ivica Malčić rođen je 1964. u Zagrebu. Diplomirao je 1996. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Šuteja. Do sada je izlagao na dvadeset samostalnih i više skupnih izložbi od kojih izdvajamo 3. bijenale slikarstva, 51. zagrebački salon i Ten Years After u Galeriji VN a također je bio i finalista T-HT nagrade.

See also  Nominacija za Diskografsku nagradu Porin 2011.

Ivica Malčić Ten Years Later 16

Ivica Malčić Ten Years Later 17