Skip to content

Poziv za sudjelovanje u radionici: DAN D – Novo ime, novi vizual

unnamedjjk

Dan D od ove godine mijenja svoj format iz jednokratnog festivalskog događanja u kontinuirano aktivan, cjelogodišnji program te je u potrazi za novim vizualnim identitetom koji će ga predstaviti kao međunarodno relevantan, vibrantan i prepoznatljiv edukativni projekt

HRVATSKO DIZAJNERSKO DRUŠTVO (HDD) i organizacijski tim DANA D – MEĐUNARODNOG FESTIVALA DIZAJNA, u suradnji s TEHNIČKIM MUZEJOM NIKOLA TESLA, pozivaju zainteresirane mlade dizajnere i studente dizajna da se prijave na radionicu kreiranja novog vizualnog identiteta festivala

Novo ime — PLAN D — odražava preobrazbu ovog dugogodišnjeg dizajnerskog događanja, njegov iskorak iz festivalskog formata u dizajnersku edukativnu platformu, aktivnu cijele godine. Ciljevi platforme su višestruki — od afirmacije dizajna na nižim razinama edukacije do stručnog usavršavanja mladih dizajnera i promoviranja suvremenih dizajnerskih praksi. Cjelogodišnji program kulminirat će festivalom koji će predstaviti ishode tih aktivnosti, te će svojim diskurzivnim i izložbenim programom obraditi aktualnu zadanu temu.

Radionica će se baviti promišljanjem, kreiranjem i implementacijom novog vizualnog identiteta, a odvijat će se u dvije faze — 11. i 12. 03. 2017. (10 — 18h) i 18 i 19.03.2017. (10 — 18h) u prostorijama Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu.

U prvoj fazi radionice polaznici će kreirati idejno rješenje vizualnog identiteta kroz kolaborativni proces Peer-to-peer kojeg su razvili sami voditelji radionice — talijanski dizajneri Emanuele Bonetti i Loredana Bontempi, koje je zagrebačka publika već imala priliku upoznati. Na Danu D 2016. održali su jednodnevnu Peer-to-Peer radionicu, dok su na Zgrafu 2017. izložili plakate koji su tu radionicu vizualno popratili, a za koje su dobili i posebno priznanje žirija. Peer-to-peer je alternativni dizajnerski proces, u potpunosti lišen hijerahijskih odnosa, koji svima uključenima daje jednaka prava i odgovornosti u donošenju odluka i formiranju dizajnerskih rješenja. (više o mentorima u nastavku)

unnamedggzU drugoj fazi, pod vodstvom dizajnera Lane Grahek, Darija Devića i Luke Borčića, dugogodišnjih članova i suradnika organizacijskog tima Dana D, polaznici će nastaviti razvijati odabrani vizualni identitet, proširujući i pripremajući ga za kvalitetnu implementaciju u različitim medijima i festivalskim sadržajima. (više o mentorima u nastavku)

Polaznici radionica imat će priliku nastaviti aktivno raditi na projektu i u suradnji s organizacijskim timom sudjelovati u realizaciji samog festivala Plan D u rujnu ove godine!

Na radionicu se mogu prijaviti studenti dizajna i mladi dizajneri (do 30 godina). Zbog ograničenog kapaciteta broj polaznika je ograničen, a od zainteresiranih se traži kratko pismo motivacije (max 2000 znakova) i porfolio (max 5 radova).

Prijave se šalju e-mailom u PDF formatu (max 5MB) na info@dan-d.info, a u nazivu e-maila potrebno je navesti “Prijava na PLAN D radionicu”. Rok za slanje prijava za sudjelovanje je 01. 03. 2017. (do ponoći), a rezultati će biti objavljeni 04. 03. 2017.

Emanuele Bonetti i Loredana Bontempi dizajnerski su duo studija Parcodiyellowstone. Parcodiyellowstone je studio komunikacijskog dizajna usredotočen na web dizajn i brendovski identitet sa sjedištem u Milanu. Svaki projekt smatraju prilikom za stvaranje jedinstvenih i suvremenih rješenja s ciljem komunikacije najbitnijih vrijednosti njihovih klijenata. Pomoću istraživanja, tehnologije i kreativnosti pružaju usluge web dizajna, brendovskog identiteta, izdavaštva, ilustracija i kampanja. Vjeruju u podučavanje i dijeljenje. U posljednjih nekoliko godina surađivali su s CFP Bauer [IT], Naba [IT], Politecnico di Milano [IT], Accademia Santa Giulia [IT], Accademia di Brera [IT], Willem De Kooning Academy [NIZ] te XY [IT]. Izvorno osmišljene 2009. u sklopu magistarskoga rada, njihove Peer-to-peer dizajnerske radionice održane su nekoliko puta na raznim festivalima dizajna, te u mnogim školama i institucijama.
Više o Parcodiyellowstone
Više o radionicama

Lana Grahek
Rođena 1989. godine u Zagrebu, gdje trenutačno živi i radi kao freelance grafička dizajnerica. Akademsku godinu 2014/2015. radila kao demonstratorica na svim kolegijima tipografije Studija dizajna u Zagrebu, kod profesora Nikole Đureka i Hrvoja Živčića. 2016. diplomirala sa radom Eksperimentalno izdavaštvo: Transfer iz digitalnog u tiskani medij — osobne arhive kod mentora prof. Ivana Doroghyja i asistenta Tomislava Vlainića, također na Studiju dizajna u Zagrebu, smjer Vizualne komunikacije. Od nagrada izdvaja dva posebna priznanja za rad TŽV Gredelj — Karel Martens hommage pod mentorstvom profesora Damira Bralića i Nikole Đureka na Danu D 2013. i Izložbi hrvatskog dizajna 1314, te drugu nagradu na Danu D 2015. za diplomski rad. Od 2014. stalna je suradnica Kulture promjene i Teatra &TD Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, a na Danu D angažirana je od 2013. godine.

Dario Dević
Rođen u Zagrebu 1987., a od 2010. magistar dizajna i profesionalni član Hrvatskog dizajnerskog društva. Tijekom studija i nakon diplome slobodnjak, većinom na poslovima vezanim uz nezavisnu kulturu, često u suradnji s Hrvojem Živčićem. Uz profesionalno bavljenje dizajnom, piše za kuturni dvotjednik Zarez te glazbeni blog Lake note. Voditelj niza stručnih dizajnerskih radionica u Hrvatskoj i regiji, te izlagač na nizu skupnih i nekoliko samostalnih izložbi. Dobitnik nagrade Zgraf Welcome, nagrade Hrvatskog bijenala ilustracije, nekolicine Magdalena, te priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva u kategorijama grafičkog dizajna i prostorne grafike. 2011. uz Živčića uvršten na popis 20 najboljih vizualnih umjetnika mlađih od 30 godina prema izboru njujorškog časopisa Print. Grafički urednik Kinokluba Zagreb. Član Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika.

Luka Borčić
Rođen 1983. godine u Zagrebu gdje trenutačno živi i radi. 2005. stjeće titulu BA u dizajnu na Gerrit Rietveld akademiji u Amsterdamu, nakon boravka u Nizozemskoj vraća se u Zagreb gdje započinje suradnju s ocem u Trans-ID/StudioBorčić. U Trans-ID-u radi na projektima u domeni vizualnih identiteta, ambalaža i marketinga. 2007. godine započinje suradnju sa Studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu kao vanjski suradnik asistent u nastavi, organizaciji radionica, predavanja i izvannastavnih studentskih aktivnosti. 2014. pri Studiju dizajna započinje i svoj magistarski rad pod nazivom ‘Arhiva radionica – portal za metodološko arhiviranje procesa dizajnerskih radionica’, nakon čega stjeće i titulu magistra dizajna. Od 2012. godine do danas bliski je suradnik i s Hrvatskim dizajnerskim društvom u organizaciji Dana D – međunarodnog festivala dizajna u Zagrebu. 2014. godine raspisuje edukativni program Dana D, a 2016. radi na programskoj koordinaciji fakulteta i studenata. Kao slobonjak surađuje s brojnim kolegama na samoiniciranim projektima i radionicama kao autor i ko-autor.

unnamedzzz