Skip to content

Zdravo gladovanje za dobrobit organizma

adult 190oo

Zima je na izmaku, a s njom i zasitna hrana koja karakterizira ovo godišnje doba. Na meniju se sve češće nalaze proljetne namirnice pa odmah počinjemo osjećati potrebu za proljetnim čišćenjem organizma uz kratkotrajno gladovanje

Gladovanje je proces koji čisti naš organizam, jača nam imunitet i pomlađuje tijelo. U razumnim granicama, bez pretjeranog napora ova će terapija organizam osloboditi od toksina i mikroorganizama koji se talože u našim organima i oštećuju ih.

Nutricionisti preporučuju prakticirati kratkotrajno gladovanje samo jednom tjedno, najbolje tijekom vikenda, a s vremenom i tijekom tri dana jednom mjesečno. Započeti gladovanje ili post zapravo je jednostavno, potrebna je samo volja i želja, a organizam se ubrzo navikne, posebice zbog dobrobiti koje post nosi sa sobom.

Izbacite iz jelovnika masnu, jako začinjenu i tešku hranu, kontrolirajte unos ugljikohidrata i šećera ili ih zamijenite prirodnom inačicom.

Post kao djelomično ograničavanje konzumacije određene hrane ili količine dnevnih obroka daje priliku probavnom sustavu da se odmori, a samim time i podiže razinu energije organizma. Kako bi vaš post prošao što jednostavnije, poslušajte savjete nutricionista i u tom razdoblju pijte alkalnu vodu (u čašu vode dodajte malo soka od limuna) ili, još bolje, pijte svježe cijeđene sokove od povrća i voća nižeg glikemijskog indeksa (kisele jabuke, limun, bobičasto voće). Lakše ćete izdržati ograničenja posta pijući i sokove, a ne samo vodu. Ovakav post bez uobičajenih obroka u kratkom će vremenskom roku rezultirati maksimalnim učinkom za vaše zdravlje.

Postoje i vrlo strogi postovi koji nalažu čisto gladovanje i ispijanje samo vode. No, takav način prehrane nije preporučljiv na vlastitu inicijativu, nego pod strogim nadzorom liječnika i u medicinskim uvjetima. dobartek.spar.hr

mala retrospektiva

Proljetna jela u Bistrou

Predstavljen je novi proljetni jelovnik hotela Esplanade u Zagrebu Na Bistro...
29th Mar 2022

Veliki gastro vodič po Baš Naš adventu donosi izbor favorita koje morate probati

Započela je zimska sezona Baš Naš festivala, a ako ste u potrazi za novim, zani...
08th Dec 2022