Skip to content

Predsjednik Vlade Plenković s potpredsjednikom EIB-a

DSC 1064

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s Dariom Scannapiecom, potpredsjednikom Europske investicijske banke

Sastanku su nazočili ministar financija Zdravko Marić te voditelj Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu Anton Kovačev.

Razgovarali su o doprinosu EIB-a novom investicijskom ciklusu u Republici Hrvatskoj te o potpori Vladi u ostvarivanju ključnih projekata.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je dosadašnju suradnju s Europskom investicijskom bankom, poglavito u realizaciji ciljeva pokretanja gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, kreiranja radnih mjesta i pokretanja investicija, pogotovo u sektorima izgradnje infrastrukture, energetike i turizma. Uspješna suradnja očituje se i ukupnim portfeljem koji iznosi 5 milijardi eura.

Potpredsjednik Scannapieco naglasio je kako je 2016. godina bila rekordna po povlačenju sredstava. Prema njegovim riječima, EIB sve više dobiva na vidljivosti u Republici Hrvatskoj i promiče se u jednu od najznačajnijih međunarodnih financijskih institucija koje ovdje djeluju. Želja je EIB-a da i dalje sudjeluje u svim razvojnim inicijativama u Republici Hrvatskoj i za to je ponudio i savjetodavne usluge kako bi priprema projekata i njihovo financiranje bilo što jednostavnije i lakše za krajnje korisnike.

Potpredsjednik Scannapieco predstavio je i EIB-ovu Inicijativu za izgradnju ekonomske otpornosti (Economic Resilience Initiative) u zemljama pogođenim izbjegličkom krizom. Spomenuta inicijativa vrijedna je 6 milijardi eura, a odnosi se na razdoblje od 2016.- 2020. godine, s očekivanim učinkom pokretanja 15 milijardi eura dodatnih ulaganja. Ulaganja će se fokusirati na vitalnu infrastrukturu poput opskrbe vodom, energije, obrazovanja, zdravstvenih usluga i urbane infrastrukture, kao i za jačanje financijske podrške malim i srednje velikim poduzećima kako bi se potaknulo zapošljavanje.

Europska investicijska banka je financijska institucija Europske unije, sa sjedištem u Luxembourgu, osnovana 1958. godine Rimskim ugovorom. Glavna uloga EIB-a je osiguranje sredstava za kapitalne investicije namijenjene razvoju regija, infrastrukture, poboljšanju konkurentnosti europske industrije, zaštiti okoliša, obnovljivim izvorima energije i slično. Od 1. srpnja 2015. godine djeluje Ured EIB-a u Zagrebu. vlada.gov.hr