Frano Živković dobitnik stipendije “Rudolf i Margita Matz”

Predsjedništvo Hrvatskog društva skladatelja, na prijedlog stručnog povjerenstva, donijelo je 20. veljače odluku da se stipendija fonda „Rudolf i Margita Matz“ za 2017. godinu dodijeli dvanaestogodišnjem Frani Živkoviću

unnamed 2U natječaju fonda “Rudolf i Margita Matz” za projekte i stipendiranje mladih skladatelja do 30 godina starosti u 2017. godini izdvojeno je 40.000 kuna. Fond Matz financiran je od autorskih prava Rudolfa Matza koja su supružnici Matz oporučno ostavili HDS-u uz obvezu da se sredstva koriste za pomoć hrvatskim skladateljima, što HDS s radošću provodi.

Na natječaj su u propisanom roku pristigle 2 prijave. Tročlano Stručno povjerenstvo u sastavu akademik Zoran Juranić (predsjednik), Berislav Šipuš i Tomislav Uhlik zauzelo je stajalište da se dodijeli samo jedna stipendija – stimulacija u iznosu od 20.000,00 kn i to Frani Živkoviću iz Rijeke. S obzirom da se radi o vrlo mladom i iznimno talentiranom autoru, Stručno povjerenstvo je mišljenja da će unatoč mladosti kandidata ova stipendija pridonijeti mogućnostima njegovog daljnjeg školovanja i napretka.

Frano Živković rođen je 2005. godine u Rijeci. Gitaru je počeo svirati s dvije godine, a prvi samostalni koncert održao je s pet godina. Do sada je održao više od 200 javnih nastupa, uključujući i gostovanja sa svjetski poznatim glazbenicima kao što su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Zucchero ili Los Angeles Guitar Quartet. Dobitnik je i više nagrada na natjecanjima mladih glazbenika. Napisao je niz skladbi za gitaru, ali i za gudački orkestar te pisao obrade i aranžmane. Sa deset godina objavio je svoj prvi autorski album pod nazivom „It’s a Secret“.

Povodom dobitka stipendije „Rudolf i Margita Matz“, Frano je izjavio:

„Iznimna mi je čast što je moj rad i trud prepoznat od strane Hrvatskog društva skladatelja, respektabilne i utjecajne umjetničke organizacije. Pohađati svaki dan dvije škole, provoditi vrijeme u dva razreda, prijateljevati s dva odvojena i potpuno različita svijeta, stizati kući kasno navečer, a ipak punog srca, slobodne trenutke provoditi vozeći se od kuće do škole, krasti trenutke igre za vježbanje nekog od tri instrumenta, skupljati lijepe trenutke i pretakati ih u glazbu, skladati i sanjariti, to je moj život. Hvala mojim najboljim roditeljima na odricanju i ljubavi koju mi beskonačno daju, profesorima od kojih učim, prijateljima i svima koji me podržavaju. Ova stipendija je za mene veliki poticaj i važna pomoć koja mi omogućava daljnji napredak, ostvarenje nekih snova te nova profesionalna i umjetnička postignuća. Svojim skladbama trudit ću se i dalje uveseljavati svih koji me prate.“