Skip to content

Susret u atelijeru – Mate Turić-Mata CROata

Akademski kipar, Mate Turić ili Mata CROata, pripadnik najmlađe generacije hrvatskih likovnih djelatnika, umjetnik iznimne energije i snažnog talenta, vrlo je aktivno započeo 2017. godinu

mate turic 4

Razgovarao: Miroslav Pelikan

2017.godina je započela Vašim sudjelovanjem u Noći muzeja.
Dobro sam se pripremio za Noć muzeja, dogodio se pravi happening u mojem vrbovečkom atelijeru uz mnoštvo posjetitelja i predstavnika medija . Istodobno, ideja mi ne fali, uspješno sam nastavio razvijeti ideje jedrenjaka. Uskoro odlazim samostalno izlagati u Beč, u Hrvatski centar te sam u ozbiljnim priremama za tu izložbu.

Možete li čitateljima opisati događanje u Vašem atelijeru u Noći muzeja?
Naravno. Ove godine sam priredio po mnogima jednu od najljepših izložbi . Dobio sam i pohvalu svojih kolega, i za ideju i za kritički tekst s kojim sam opisao izložbu. Noć muzeja sam želio predočiti mrakom, te sam posebno za tu prigodu sve skulpture u atelijeru – galeriji osvjetlio sa svijećama. Dojam događanja bio je izvrstan, odjek izvrstan.Gospođa Nada Far, voditeljica galerije Specijalne policije u Zagrebu je održala uvodnu riječ. Glazbenu točku odradio je student glazbene Akademije Luka Lovreković. Ja sam se osbno govorom obratio posjetiteljima. Izložbu je otvorio naš proslavljeni boksač, osvajač olimpijske medalje, dr. Damir Škaro.

mate turic 2

Možete li nam ukratko opisati nadolazeću bečku izložbu,na kojoj izlažete jedrenjake?
Naravno, izlagati ću jedrenjake, jedra koja su postala moj zaštitini znak, brend koji sam uspio stvoriti. Velika je čast izlagati u Beču, grad koji je poznat u svijetu po bogatoj kulturi. Uz jedra, će se možda pojaviti i pokoji drugi motivi, još uvijek radim selekciju skulptura koje ću izložiti. Izložbu organiziram u suradnji sa Maticom iseljenika. Ova izložba je moj prvi odlazak u središnji dio Europe.

Što očekujete, kako će vas Austrijanci prihvatiti Vašu izložbu s temom jedra?
Iskreno smatram da će me prihvatiti odlično. Jedro je univerzalni simbol, ne morate imati more ili biti s mora, da ne biste voljeli jedrenjake. Mnogi ljudi diljem svijeta nisu rođeni na moru i potječu iz država koje nemaju more, ali svi većinom vole more i morske motive. Jedro je simbol zajedništva, da bi se pokrenulo jedro, potrebno je timski surađivati. Za mnoge ljude moji jedrenjaci su asocijacija na more, na ljeto, na nešto lijepo. Puno je razloga da im se svide moje skulpture jedrenjaka.

mate turic 3

Za kraj imate li nešto posebno čitateljima za reći?
Moj uspjeh je uspjeh svih nas iz Hrvatske, kad sam krenuo, krenuo sam kao pojedinac, a sada iza sebe imam brojne rezultate, kao i brojne ljubitelje umjetnosti i prijatelje koji su uz mene i redovito me prate. Promoviram Hrvatsku s našim najpoznatijim bračkim kamenom, temom jedrenjaka promoviram Jadran, mnoge koji su bili posjetili Jadran, sigurno da će im moja jedra pobuditi sjećanja i da dođu opet, a svim onima koji nisu bili, da to učine. Dolazim iz Vrbovca, gdje nema mora, nema kamena, ali unatoč svemu tome, ja sam po riječima brojnih kritičara i publike, jedan od najboljih mladih umjetnika u ovome dijelu Europe. Brojni poznavatelji umjetnosti, koji su držali govore na mojim izložbama, nisu štedili riječi hvale, pritom naglašavajući iskrene riječi na osnovi mojeg rada.
Za kraj želim vam poručiti, na radost svih nas, biti će još puno novih skulptura kamenih jedara…

mate turic 1