Skip to content

Toni Franović izlaže u Galeriji zagrebačkog Instituta za tumore

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Toni Franović (rođen je 1964.g. u Zagrebu gdje je i diplomirao na ALU, izlagao na mnogobrojnim samostalnim izložbama, na gotovo svim kontinentima) ovih je dana predstavio javnosti, ali ponajprije bolesnicima i posjetiteljima zagrebačkog Instituta za tumore, koji je odnedavno jedan dio svoga prostora pretvorio u galeriju (sjajni duguljasti visoki prostor izrvrsno osvijetljen uz terasu ), postav tridesetak novijih slika, većinom crteži u većim i manjim formatima te nekoliko živopisno različitih ulja, od kolora do veličina uz jedino zajedničku temu, što umjetnik vidi i osjeća u neposrednom kontaktu sa svijetom koji ga okružuje.i što uistinu promišlja bilježeći pozorno titraje unutarnjeg bića.

Toni Franović 6

I ova izložba nedvojbeno potvrđuje kako je crtež temelj svega u likovnom svijetu. Toni Franović kontinuirano crta, prenoseći na papire različitih formata jedinstvene trenutke pojedinih dana, duboko urezujući vrlo emotivno složeni osjećaj koji se stvorio u konfrontaciji s okolinom, ponekad, skladan, katkada krhko nestvaran ili bolan u svojoj neusklađenosti.

S druge strane, unikatnost stalnog i odanog drugovanja s ugljenom ili olovkom iznad bjeline papira jasno govori i o suptilnom, ljudskom dnevničkom karakteru u formi crtačkog zapisa prozračne crno bijele kompozicije.

Franovićeve crteže posebno karakterizira često oštri ritam poteza, snažna, agilna refleksija pretače se u znak vehementno urezan u nježnu ali i hladnu bjelinu papira koji se hrabro (uvijek) odupire nadirućim linijama i ispresijecanim sjecištima.

Ipak, na mnogim crtežima, ta, neoskvrnuta, čista, iskonska bjelina izbija ispod naslaga crnih linija upozoravajući, ja sam nepokoriva, ništa me ne može promijeniti.

Istodobno, dio velikih crteža autor je izložio i na terasi, neposredno uza samu galeriju osvjetljujući ih dodatno dnevnim svjetlom, dajući im pomalo drugačiji karakter, hladniji, akutniji.

Ulja nastala u posljednje vrijeme u gotovo arkadijskom miru atelijera u Legradu, uz nekoliko poznatih i i prepoznatljivih kolorističkih rješenja, dakle izrazite boje, nesputane, oslobođene ali ipak i kontrolirane, s motivima, neposredno oko nas ( oko umjetnika, u njegovim intimnim i javnim okruženjima ), čine jednu cjelinu dok drugu uvjerljivo predstavlja nekoliko ulja, upadljivo smanjenog, utišanog kolora, ulja gotovo bliža crtežu, znatno mirnija, tiša, gotovo nijema, bezglasna, tužna, ali istodobno i nekako neshvatljivo uznemirujuću, navješćujući nevolju sutrašnjeg dana ili već ove večeri.

See also  Izložbe u galeriji "Mirko Virius"

Toni Franović se na sreću,nakon stanovitog vremena opet predstavio u novoj zagrebačkoj galeriji vrlo efektno s novim radovima, u dobro odabranoj kombinaciji ulja i crteža, radovima pomno odabranim potvrđujući svoj iznimni ugled.

Šteta je što za ovu prigodu Franović nije odabrao i ponešto vrlo velikih formata ulja/akrila, od metra i pol do dva, pa i većih,u kojima slobodno i nesputano kreira svoj neponovljivi svijet svakodnevnih i nezaobilaznih motiva tvoreći zasebni i vrlo osobeni ciklus u cjelokupnom i ne samo hrvatskom umjetničkom izričaju.

Toni Franović autor je značajnog, obimnog i impozantnog opusa ( doista razasutog po cijelom svijetu, jer gdje je izlagao umjetnik je koristio prigodu za slikanjem, koristeći lokalne motive u raznolikim svjetlosnim varijantama) ulja, akrila, grafika i naravno iznimno mnogo crteža , koji su nastajali često, lako kao nužna potreba slikara da na svoj izvorni način zabilježi barem kao skicu temu koja ga je u trenutku privukla.

Toni Franović 1

Pritom ne zaboravimo da je Franović autor koji je radio u svim formatima, ali nekako najradije sučavao se s platnima čija je površina često iznosila nekoliko četvornih metara, hrabro i bespoštedno potirući prazninu bjeline platna prekrivajući je impresivnim, živim kolorom.

Toni Franović 2

Toni Franović 3

Toni Franović 4

Toni Franović 5