Skip to content

Susret u atelijeru – Lukša Peko, akademski slikar

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Lukša Peko (rođen je u Dubrovniku 1941.g., 1965. diplomirao je na zagrebačkoj ALU u klasi prof. Postružnika i prof. Tiljka,završio specijalku kod prof. Detonija, od 1965., samostalno izlaže na brojnim izložbama u domovini i inozemstvu), redovito odlazi u atelijer, kako sam kaže “osim četiri dana u godini”

Intervju: Miroslav Pelikan

Lukša Peko 1Gospodine Peko, što je novo u Vašem atelijeru?
Ima dosta novih slika ali novo jest i završetak ciklusa Nepoznata zemlja. Završio sam ciklus,Naime, počeo sam se ponavljati, a to ne veseli. Kada se počnete ponavljati onda ste u velikom problemu, naime, tada stvarate slike koje su ili iste ili s malom razlikom. Kada ustanovite da više ne možete ništa napraviti, najbolje je prekinuti. Ja sam došao do te krajnje faze i odlučio se raditi nešto posve novo. Planiram, iako sam u poznim godinama, prepun sam planova. Koliko ću od planova moći realizirati sasvim je druga priča.

Kada umjetnik završi ciklus, kako se javlja, manifestira nova ideja, zamisao?
Kada bih prestao slikati radio bih grafiku ili crtež, uvijek se vrtim u krugu. Dakle nakon ciklusa ulja, već sam započeo s pripreme za dvije mape grafika. Jedna je u stvaranju ideje pri kraja, riječ je o mapi grafika sa stihovima moga kolege, slikara Josipa Škerlja a druga će biti posvećena obljetnici smrti Marina Držića.Želim napraviti reprezentativnu mapu.

Kako odaberete motive za grafičke listove?
Riječ je o mapi od 28 listova, i grafike i tekst, točnije 10 grafika. Dvoumim se između drvoreza, koji je teško napraviti ali možete otisnuti više listova, ako radite suhu iglu, nju je lakše izvesti ali ste limitirani s brojem listova. Ipak mislim da ću raditi u suhoj igli.

Ima li još planova u vezi grafike?
Ima, ali se najprije morate riješiti jednog balasta pa ići dalje.

A novi ciklus slika, ulja?
Pripremio sam nekoliko velikih platna, negdje 180 x 150, veliki formati, da. Veselim se radu na tom velikom formatu, njega radite dugo. Da bi napravili deset, dvadeset tako velikih slika trebate nbarem jednu, dvije godine. Sliku možete napraviti i za dva dana, samo je pitanje kakva će ona biti.

Motivika novoga ciklusa?
Ja sam se približio nekoj vrsti apstrakcije. Do sada sam radio figuraciju ali koja je bila bliska apstrakciji. Ovo što namjeravam izvesti u novome cikluisu,biti će, jako, jako blizu apstrakciji, gotovo čista ali se još zamjećuju tragovi figuracije. Pitanje je što će biti. Ja naime, sve ovo radim, samo za sebe. Radim zbog sebe. Svaki sam dan u atelijeru, osim četiri dana u godini, Božić, Uskrs, Sv. Vlaho.

Lukša Peko 2

Izložbe?
Volio bih napraviti veliku izložbu ciklusa Nepoznata zemlja s većim brojem slika u Dubrovniku jer s tim sam ciklusom obišao mnoga mjesta i galerije a nisam izlagao u Dubrovniku. Nakon Dubriovnika, izložbu bih rado prenio i dalje. Dakle izložio bih cjelovito stotinjak slika na jednom mjestu, tu su i veliki formati, triptisi od 4,5 metra. Rado bih ciklus izložio u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji.Posebno me zanima kako će to sve skupa izgledati na jednom mjestu.

Lukša Peko 3

Lukša Peko 4

Lukša Peko 5