Skip to content

Vedran Šilipetar – Izložba skulptura i slika: Tragos i anima

pozivnica crna final copy

“Tragos i anima” simboličan je naziv moje prve zagrebačke samostalne izložbe na kojoj se predstavljam recentnim radovima u galeriji Makek na Zrinjevcu. Radi se o presjeku mojeg desetgodišnjeg stvaralaštva nastalim fragmentarno u periodu nakon diplome na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti (studij kiparstva u klasi Josipa Diminića) 2007.

Prva samostalna i za mene vrlo značajna izložba u pulskoj galeriji Cvajner iznjedrila je ciklus skulptura u pur pjeni bestijalne tematike na koju sam kasnije nadograđivao i usavršavao svoj rukopis. Na izvjestan je način i ova izložba spoj klasičnih likovnih disciplina koje odaju moje afinitete prema više pravaca i stilova zadojenom na iskustvima povijesnih avangardi. U mediju skulpture prisutan je i znakovit utjecaj ranih Giacomettijevih radova u srazu s animalističkim i duhovitim rješenjima Barrija Flanagana (Mladen Lučić), ali i Picassovih istraživanja u domeni plastike. To se ponajprije očituje u vrlo ekspresivnim i organičkim teksturama arhetipskih motiva bika i koze u bronci, dok se u motivima ptica i apstraktnijm formama u varenom željezu pak očituju sklonosti ka pročišćenju i krajnjem redukcionizmu. Tu su i novonastale minijature koje u svojem naboju otkrivaj tendencije ka snažnoj skulptorskoj zatvorenosti i iznimnom dinamizmu strukture s krajnjim ciljem propitivanja prostora u stilu Henrija Moorea .

U dvodimenzonalnom izričaju ponovno sam sklon skulptorskom odnosno crtačkom promišljanju. U fokusu je crta i njen psihološki aspekt. Balansiram na tankoj liniji između apstraktnog ekspresionizma, tašizma, akcije i art bruta. Motiv ukoliko je i prisutan tada je samo naznaka, a akcent je u potezu, gesti, emociji. Na neki način je to ispiranje psihe od surove realnosti i čin ozdravljenja lišen svakog racionalnog poimanja svijeta. Jer stvaralački čin uistinu i jest jedina procesija u kojem čovjek ima pravo biti ono što jest – (Ne) čovjek.