Skip to content

Beč predstavio aplikaciju za pritužbe građana

PID Walter Schaub Walzer

Uz pomoć nove aplikacije za mobilne telefone građani će u buduće u roku od 30 sekundi gradskoj upravi moći prijaviti svoje pritužbe i želje. Cilj je probleme građana obraditi što prije i što efikasnije i ne slati ih od odjela do odjela

Digitalizacijom javnih poslova Grad Beč želi povećati moć participacije građana Beča u upravljanju gradskim poslovima.

U Beču tako postoji 600 e-government servisa koji građanima smanjuju vrijeme čekanja u institucijama javne uprave. Tim stranicama mjesečno pristupi do milijun ljudi, a ušteda vremena iznosi i do 2 sata.

Beč osim toga s 315 open dana servisa i 207 aplikacija za njihovo korištenje zauzima vodeće mjesto u Europi.

U okviru procesa digitalizacije prije nekoliko dana predstavljena je i nova aplikacija za mobilne uređaje pod nazivom „Reci Beču“. Uz njezinu će pomoć građani u buduće u roku od 30 sekundi gradskoj upravi moći prijaviti svoje pritužbe i želje.

Unutar gradske uprave naime od početka ove godine postoji poseban odjel koji se bavim takvim slučajevima. Zaposlenici tog odjela velikim se dijelom kreću po terenu kako bi se što brže i bolje mogli pozabaviti pritužbama građana, a nova će im aplikacija uvelike olakšati posao.

„Važno mi je da želje i pritužbe građana obradimo što prije i što efikasnije i da ih ne šaljemo od odjela do odjela. Nova aplikacija će pomoći da svi ti problemi u buduće budu još brže i bolje riješeni“, kazala je bečka gradska zastupnica Ulli Sima prilikom predstavljanja nove aplikacije.

Građani uz pomoć nove aplikacije samo u nekoliko klikova mogu prijaviti problem, a najjedostavnije je sve poslikati i u aplikaciju učitati fotografiju. Ako je na mobitelu uključen lokacijski servis aplikacija samostalno prepoznaje lokaciju. A ako nije, potrebno ju je ručno unijeti.

Aplikacija odmah pruža i informaciju radi li se o nekom problemu koji je već ranije prijavljene ili o nečemu što je prijavljeno po prvi puta. Nakon izlaska na teren i rješavanja problema, na primjer popravka defektne ulične svjetiljke ili zaštitne ograde na gradilištu, aplikacija šalje obavijest o tome.