Bečani čitaju više nego ikad

Glavna knjižnica Beč Eurocomm PR Mario Lang

Glavna knjižnica Beč Eurocomm PR Mario Lang

U 2016. preko 40.000 novih članova. Broj mladih čitatelja povećao se čak za 18 posto

Knjižnice grada Beča zabilježile su u 2016. godini preko 41.000 novih članova, što predstavlja povećanje od 8 posto u odnosu na godinu prije. Povećao se čak i broj mladih članova za koje se inače smatra da ne vole čitati, i to za 18 posto.

Knjižni fond bečkih knjižnica obuhvaća gotovo 1,5 milijuna knjiga, CD-ova, filmova, konzola za igrice, časopisa i digitalnih medija. U 2016. godini zabilježeno je nevjerojatnih 5.911.000 posudbi, a na popisu najčitanijih knjiga u Beču našli su se „Nakon tebe“ britanske autorice Jojo Moyes, kao i „By Its Cover“ američke autorice Donne Leon.

Povećanje broja članova može se između ostalog objasniti i proširenjem ponude digitalnih medija. Naime i „knjiški moljci“ sve više cijene prednosti virtualne knjižnice i takozvanih e-knjiga i e-audio datoteka koji se mogu posuditi tj. skinuti direktno od kuće te čitati uz pomoć e-čitača, tableta ili pametnog telefona.

Knjige iz takozvane „Overdrive-eLibrary“ mogu se na originalnom engleskom jeziku, a najpopularnije e-knjige iz ove rubrike bili su knjige serijala „Harry Potter“ autorice J.K. Rowling i „Rules for a Knight“ autora Ethana Hawkesa.

Članovima bečkih knjižnica osim toga u digitalnom obliku na raspolaganju stoji i preko 5.000 dnevnih novina i časopisa na 60 različitih jezika.