Skip to content

Beč Sofiji za Valetinovo poklonio srce

Dani Beča 3

U bugarskom se glavnom gradu pod motom „Srce za Sofiju“ od 11. do 14. održavaju „Dani Beča“. Pored stručnih skupova osmišljen je i bogat popratni program koji će posebno razveseliti ljubitelje slatkiša. Krajem 2017. godine „Dani Beča“ su planirani i u Zagrebu

U Sofiji su u subotu „Bečkim balom“ zvanično otvoreni „Dani Beča“ koji će se pored mnogobrojnih popratnih sadržaja u prvom redu biti posvećene razmjeni iskustava austrijskih i bugarskih stručnjaka o temama kao što su upravljanje muzejskim ustanovama i očuvanju kulturnog blaga te inovacijama i mobilnosti. Beč je pri tom s preko 100 različitih muzeja, jako dobro očuvanom povijesnom jezgrom grada te vrlo viskom kvalitetom življenja zasigurno primjer koji valja slijediti.

„Uvjerena sam da će dugogodišnja suradnja između Zagreba i Sofije zahvaljujući inovativnoj i ekološki osviještenoj gradskoj politici i dalje doprinositi razvoju grada i poboljšanju životne kvalitete građana naših dvaju gradova“, kazala je prilikom otvorenja manifestacije gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova.

No, samim su građanima Sofije zasigurno bile puno zanimljivije javne akcije koje su se u okviru „Dana Beča“ u posljednjih nekoliko dana događale diljem glavnog grada Bugarske. Posjetitelje jednog trgovačkog centra najprije su iznenadili profesionalni plesači koji su uz pratnju orkestra pred svima zaplesali bečki valcer, a potom je ulicama glavnog bugarskog grada počeo prometovati retro tramvaj u kojem se svi zainteresirani uz zvuke ovogodišnjeg Novogodišnjeg koncerta mogu besplatno provozati još do 14. veljače.

Ubrzo zatim uslijedila je još jedna poslastica, i to u pravom smislu riječi. Budući da se bliži dan zaljubljenih Beč je u istom trgovačkom centru postavio ogromno 5 metara visoko i 6 meta široko srce ispunjeno s 10.000 pakiranja poznatih bečkih Manner napolitanki koje će se posjetiteljima centra dijeliti sve do samog Valentinova tj. do 14. veljače, a već u prvih nekoliko sati konzumirano je preko 1.000 pakiranja.

Sljedeći Dani Beča koje u ime grada Beča organizira poduzeće EurocommPR održat će se u travnju ove godine u Krakovu, a zagrebačka podružnica poduzeća za kraj godine planira „Dane Beča“ dovesti i u naš glavni grad.