IMG 20170205 082148

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, nakon sastanka s kuvajtskim državnim poglavarom emirom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jaberom Al-Sabahom, ocijenila je kako postoje veliki potencijali za razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Kuvajta, osobito na području obrambene industrije

“Vrlo sam zadovoljna sastankom s emirom. Naglasak je ovog putovanja svakako gospodarstvo i ovdje u Kuvajtu su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, ali i predstavnici hrvatskog gospodarstva. Razmatrali smo niz ugovora koji bi trebali biti sklopljeni da bi se olakšalo poslovanje između Kuvajta i Hrvatske, a razgovarali smo naravno i o konkretnim projektima”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, koja boravi u dvodnevnom državnom posjetu Kuvajtu, nakon razgovora u palači Bajan u Kuwait Cityju.

“Ti su projekti kako u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, a postoje potencijali za hrvatske tvrtke za građevinske radove u Kuvajtu na infrastrukturi, na željeznicama, izgradnji željezničkih vagona i slično, tako i u području obrambene industrije”, kazala je hrvatska Predsjednica. “Posebno se to odnosi na zaštitnu opremu kao što su kacige i prsluci, ali i na naoružanje”, kazala je Predsjednica, spomenuvši hrvatsku tvrtku HS Produkt, koja je “jedna od najjačih svjetskih tvrtki u proizvodnji pištolja i revolvera, ali i drugog vrsta naoružanja”, te Đuro Đaković koji se u Kuvajtu natjecao na javnom natječaju za oklopna vozila. “Nadamo se da ćemo dobiti taj posao jer su u pitanju milijunske vrijednosti”, kazala je, te dodala da se i “Brodotrogir natjecao za izgradnju četiri kemijska broda”.

U hrvatskom izaslanstvu su uz predsjednicu Grabar-Kitarović i potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov i predsjednik Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović.

Predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako je s kuvajtskim emirom razgovarala i o političkoj i sigurnosnoj suradnji na stabilizaciji kako ovog dijela Bliskoga istoka tako i jugoistoka Europe. Podsjetila je i na činjenicu da je islamska zajednica u Hrvatskoj vrlo bitan dio društva, te dodala da je iznimno važna suradnja muslimana s većinskim hrvatskim narodom i drugim nacionalnostima u Hrvatskoj. “Kao što je u razgovorima muftija Hasanović istaknuo ‘Život, a ne suživot'”, kazala je Predsjednica.

U gospodarskom izaslanstvu, čiji je posjet organizirala Hrvatska gospodarska komora nalaze se predstavnici Brodotrogira, Agencije ALAN, Đure Đakovića, Croza i HS Produkta, te Hrvatske turističke zajednice.

Osim s kuvajtskim državnim poglavarom emirom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jaberom Al-Sabahom i s prijestolonasljednikom šeikom Navafom Al-Ahmadom Al-Jaberom Al-Sabahom, predsjednica Grabar-Kitarović održala je odvojene razgovore s premijerom šeikom Jaberom Al-Mubarakom Al-Hamadom Al-Sabahom, predsjednikom parlamenta Marzukom Alijem Al-Ghanimom, potpredsjednicima kuvajtske Vlade i ministrima vanjskih poslova i obrane te ministrima nafte, struje i vode, financija i obrazovanja i visokog obrazovanja. predsjednica.hr