Predavanja propalih poduzetnika postala hit u Beču

 FuckUp Nights

Ideja za “FuckUp Nights” potječe iz Meksika. Cilj ovakvih druženja poučiti je druge da ne ponavljaju iste poduzetničke pogreške

U glavnom se gradu Austrije redovito održavaju takozvane „FuckUp Nights“. Riječ je o događanjima prilikom kojih propali poduzetnici pred publikom iznose svoje neuspjele priče. Cilj ovih neobičnih druženja na kojima se uvijek traži mjesto više ohrabriti je druge i poučiti ih da ne čine iste pogreške.

Ideju za „FuckUp Nights“ imali su bečki poduzetnici Salomé Wagner i Dejan Stojanović.
Sam koncept potječe iz Meksika gdje je 2012. godine pet prijatelja po prvi puta organiziralo jedno ovakvo druženje. U međuvremenu se „FuckUp Nights“ održavaju u 58 zemalja, a Austriji od 2014. godine.

Sljedeće druženje u Beču održat će se u ožujku ove godine u prostorijama bečkog Poduzetničkog centra pri bečkom Ekonomskom fakultetu koji je ujedno i sponzor događanja. Ulaz je besplatan, ali je zbog velikog interesa potrebna prijava.

Dobre strane propadanja tj. iskustva ono su što organizatori žele prikazati na ovakvim forumima. Jer i propadanje je dio uspjeha. Ne mora se nužno dogoditi, ali ako se dogodi, onda treba ustati, sabrati se i krenuti ispočetka. Izlaganja „propalih poduzetnika“ i diskusije trebali bi poslužiti drugim poduzetnicima kao pouka da ne ponavljaju iste pogreške.

„Kada strah od neuspjeha nije prisutan, usuđujemo se puno više toga“, kaže Stojanović, koji je iskustvo stjecao i u Silicijskoj dolini. Osim toga ističe kako je u Americi kultura odvažnosti u području poduzetništva mnogo izraženija nego u Austriji.