Susret u atelijeru – Josip Pino Trostmann

Akademski slikar iz Dubrovnika, Josip Pino Trostmann (rođen je u Dubrovniku 1938.g., s devet godina pohađa Večernju školu portreta kod Ive Dulčića, diplomirao je na zagrebačkoj ALU 1963.g. kada prvi puta i samostalno izlaže, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama diljem domovine i u svijetu, bavio se pedagoškim radom), autor iznimnog i osebujnog opusa, nadahnutog kolorizma, na kraju siječnja samostalno izlaže u Gradu u Galeriji Frana Cetinića, slike s motivom sv. Vlaha

Razgovor vodio: Miroslav Pelikan

Trostmann28. siječnja izlažete u Dubrovniku motive sveca.
Izlažem 24 slike manjeg formata, tehnika ulje. Motiv sv Vlaha na slikama radim dugi niz godina, iako sam izrazito slikar krajolika. U novije doba dr. A. Karaman i T. Batinić su me nagovarali da intenzivnije priđem toj temi, uživljavanje u lik mi je olakšano činjenicom da sada i sam pomalo nalikujem vremešnom patronu.

Kako ste pristupili motivu sveca?
Pazio sam da ne ponavljam poznate “ikonopisce” Dulčića i El Greca, plošna tehnika sa toplom, žarlom bojom (kolurom) je moja slikarska prepoznatljivost. Ovaj ciklus je kratkotrajni odmor od velikih formata (čak i preko 2 metra!), koji su za kolorista izuzetno kompozicijski i izvedbeno zahtijevni. Lakše je vladati malim Dubrovnikom, nego velikom Rusijom ili Kinom.

Što je ključno u Vašem pristupu? Kako biti svoj, osebujan na sebi svojstven način u realizaciji motiva koji je poznat svima?
Veliki hrvatski i dubrovački slikar Ivo Dulčić zadnjih 16 godina života radio je pretežno religiozne teme. Bilo je to pred 40 godina. Njegov rad me je potaknuo na ovaj ciklus; kao mlada čovjek imao sam čast surađivati sa njim i biti u srdačnim odnosima. Ipak,iako izraziti koloristi,mi smo vrlo drugačiji u rukopisu, Dulčić je najbolji u detaljima, njegov rukopis je francuski iz doba Bonnarda, Villarda pun “sitnih vezova”, kao ćilim – ja radim širokim potezima, “šamaram”
platno. Cijenim od mlađih kolega radove Vladimira Meglića i Marija Cvjetkovića.

Trostmann 3

Koliko je bitan format? Veliki format, posebno?
Što se tiče velikog formata provedem puno godina radeći (uštimavajući) jednu sliku; neobaviješteni promatrač dobiva utisak spontanosti slike učinjene u jednom dahu.

Nekoliko riječi o slici na kojoj trenutno radite.
Trenutno radim više slika,dovršavam baš sada sliku (kule) Minčete koju dorađujem već dvije godine.

Trostmann 4

Planovi, želje, izložbe…?
Želim naslikati još puno motiva velikog formata i za dvije godine na 80 godišnjicu rođenja napravit veliku izložbu u Zagrebu, u nekom reprezentativnom prostoru poput Umjetničkog Paviljona. Tko zna hoćemo li tada ja i ljudi koji razumiju i pomažu moj rad poput Zidića i Maroevića biti kapaći (sposobni) realizirati tu izložbu, tj. živi i zdravi.

Trostmann 1

Postoji li motiv koji ste izveli samo na jednoj slici?
Ponavljam isti motiv, kao i Monet, tisuće puta sa tisuću varijanti, u tome uživam i to me zanima. Zaista veoma mali broj slika je nastao brzo i sa lakoćom.

Dvije, tri riječi o najnovijoj izložbi’
Radovi s motivom sv Vlaha su izloženi u skladnoj galeriji Frana Cetinića u Gradu, Čubranovićeva ulica, otvaranje izložbe u subotu 28. siječnja, 12.00 h. To se poklapa i sa festom sv. Vlaha, 3. veljače.

Trostmann 2