Skip to content

Cinema prayoga – nešto sasvim drugačije od Bollywooda

Indijsku kinematografiju uglavnom doživljavamo kroz bollywoodske hitove i klasike novog vala u režiji autora kao što su Satyajit Ray i Bimal Roy. Međutim, od samih početaka filma u Indiji brojne radove obilježava želja za istraživanjem filmskog medija, prostora i vremena, točnije snažna tradicija eksperimentalnog filma objedinjena pod nazivom Cinema Prayoga

Rati Chakravyuh Izvan foksua Cinema of prayoga

U okviru projekta Kratke slike u MM centru 9. i 10. veljače predstavljamo filmove trojice najvažnijih autora indijskog eksperimentalnog filma uz predavanje filmskog kritičara, kustosa Nacionalnog muzeja indijskog filma, povjesničara Amrita Gangara, koji će nam približiti ovu praksu i razlike u odnosu na europsko i američko poimanje termina eksperimentalni film. Ulaz na sve programe je besplatan.

Duboko ukorijenjena u polifoniju indijske filozofije i kulture Cinema Prayoga (ili Cinema of Prayoga) teorija je filmske prakse koja izaziva dominantne forme filmskog izražavanja u suvremenoj Indiji, uključujući sveprisutni Bollywood kao i realizam indijskog novog vala. To je kinematografija koja potiče na konverzaciju između heterogenih indijskih tradicija. Cinema Prayoga kao koncept i termin prvi je put uveden 2005., a od tada je održan niz predavanja i projekcija filmova koji toj praksi pripadaju: Tate Modern, Centre Georges Pompidou, CPH Dox, Experimenta… Program u MM centru prvo je predstavljanje Cinema Prayoge u Hrvatskoj.

Trojica autora čije ćemo filmove, prema odabiru Amrita Gangara, prikazati u MM centru svjetski su priznati umjetnici čiji je stvaralaštvo obilježeno snažnom autorskom notom i vječnom potragom.

Ashish Avikunthak, predaje film i nove medije na Sveučilištu Rhode Island, filmove snima od 90-ih, prikazani su na brojnim festivalima diljem svijeta, a na ovogodišnjem berlinskom festivalu bit će prikazna njegov najnoviji film The Kali of Emergency. U MM-u prikazujemo kratkometražni Et cetera u kojem se Aviknuthak poigrava vremenom kroz odnos svakodnevnih i ritualnih radnji te dugometražno remek-djelo Rati Chakravyuh koji će publiku ostaviti bez daha. Šestero novovjenčanih parova razgovara o životu, smrti, kulturi, religiji, krađi automobila, menstruaciji, kriketu i preljubu. Snimljen u samo jednom kadru, vizualno impresivan, ovaj se film poigrava s jezikom, pamćenjem, ali i opće prihvaćenim shvaćanjem kulture i religije.

See also  Dvadeset godina Sarajevo Film Festivala

Film Sebični svijet Vipina Vijayja smatra se jednim od najboljih indijskih eksperimentalnih filmova. Baziran na drevnom filozofskom tekstu od 29 000 stihova, priča suvremenu priču o 17-godišnjaku koji bježi iz zarobljeništva u svom domu.

Amit Dutta jedan je od najvažnijih suvremenih indijskih autora eksperimentalnog filma, a njegov film proustovske atmosfere o izgubljenim sjećanjima Nastavit će se (Kramasha), Senses of Cinema proglasio je jednim od najboljih filmova u 2007.

Predavanje Amrita Gangara na rasporedu je u četvrtak, 9. veljače u 19h, a filmovi su na rasporedu od 20h te od 19:30 u petak, 10. veljače. Ulaz je besplatan, a svi filmovi imaju titlove na engleskom jeziku.

Cinema Prayogu predstavljamo u sklopu programa Kratke slike, posvećenog inovativnim filmskim strujanjima i novim trendovima u filmskoj umjetnosti.

Više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/ i Facebook eventu https://www.facebook.com/events/1290052904392713/.

Rati Chakravyuh 2 Izvan foksua Cinema of prayoga

kramasha