Skip to content

Cinema prayoga – nešto sasvim drugačije od Bollywooda

Indijsku kinematografiju uglavnom doživljavamo kroz bollywoodske hitove i klasike novog vala u režiji autora kao što su Satyajit Ray i Bimal Roy. Međutim, od samih početaka filma u Indiji brojne radove obilježava želja za istraživanjem filmskog medija, prostora i vremena, točnije snažna tradicija eksperimentalnog filma objedinjena pod nazivom Cinema Prayoga

Rati Chakravyuh Izvan foksua Cinema of prayoga

U okviru projekta Kratke slike u MM centru 9. i 10. veljače predstavljamo filmove trojice najvažnijih autora indijskog eksperimentalnog filma uz predavanje filmskog kritičara, kustosa Nacionalnog muzeja indijskog filma, povjesničara Amrita Gangara, koji će nam približiti ovu praksu i razlike u odnosu na europsko i američko poimanje termina eksperimentalni film. Ulaz na sve programe je besplatan.

Duboko ukorijenjena u polifoniju indijske filozofije i kulture Cinema Prayoga (ili Cinema of Prayoga) teorija je filmske prakse koja izaziva dominantne forme filmskog izražavanja u suvremenoj Indiji, uključujući sveprisutni Bollywood kao i realizam indijskog novog vala. To je kinematografija koja potiče na konverzaciju između heterogenih indijskih tradicija. Cinema Prayoga kao koncept i termin prvi je put uveden 2005., a od tada je održan niz predavanja i projekcija filmova koji toj praksi pripadaju: Tate Modern, Centre Georges Pompidou, CPH Dox, Experimenta… Program u MM centru prvo je predstavljanje Cinema Prayoge u Hrvatskoj.

Trojica autora čije ćemo filmove, prema odabiru Amrita Gangara, prikazati u MM centru svjetski su priznati umjetnici čiji je stvaralaštvo obilježeno snažnom autorskom notom i vječnom potragom.

Ashish Avikunthak, predaje film i nove medije na Sveučilištu Rhode Island, filmove snima od 90-ih, prikazani su na brojnim festivalima diljem svijeta, a na ovogodišnjem berlinskom festivalu bit će prikazna njegov najnoviji film The Kali of Emergency. U MM-u prikazujemo kratkometražni Et cetera u kojem se Aviknuthak poigrava vremenom kroz odnos svakodnevnih i ritualnih radnji te dugometražno remek-djelo Rati Chakravyuh koji će publiku ostaviti bez daha. Šestero novovjenčanih parova razgovara o životu, smrti, kulturi, religiji, krađi automobila, menstruaciji, kriketu i preljubu. Snimljen u samo jednom kadru, vizualno impresivan, ovaj se film poigrava s jezikom, pamćenjem, ali i opće prihvaćenim shvaćanjem kulture i religije.

Film Sebični svijet Vipina Vijayja smatra se jednim od najboljih indijskih eksperimentalnih filmova. Baziran na drevnom filozofskom tekstu od 29 000 stihova, priča suvremenu priču o 17-godišnjaku koji bježi iz zarobljeništva u svom domu.

Amit Dutta jedan je od najvažnijih suvremenih indijskih autora eksperimentalnog filma, a njegov film proustovske atmosfere o izgubljenim sjećanjima Nastavit će se (Kramasha), Senses of Cinema proglasio je jednim od najboljih filmova u 2007.

Predavanje Amrita Gangara na rasporedu je u četvrtak, 9. veljače u 19h, a filmovi su na rasporedu od 20h te od 19:30 u petak, 10. veljače. Ulaz je besplatan, a svi filmovi imaju titlove na engleskom jeziku.

Cinema Prayogu predstavljamo u sklopu programa Kratke slike, posvećenog inovativnim filmskim strujanjima i novim trendovima u filmskoj umjetnosti.

Više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/ i Facebook eventu https://www.facebook.com/events/1290052904392713/.

Rati Chakravyuh 2 Izvan foksua Cinema of prayoga

kramasha