Susret u atelijeru – Matko Trebotić

Istaknuti likovni umjetnik Matko Trebotić (rođen je 1935.g. u Milni na Braču, diplomirani je arhitekt, početkom sedamdesetih pohađa Majstorsku radionicu slikarstva i grafike u Essenu, to je i vrijeme početka intenzivnog izlaganja diljem domovine i u inozemstvu, višestruko je nagrađivan) danas je jedan od najintrigantnijih i najznačajnijih hrvatskih vizualnih umjetnika, koji snažno participira na internacionalnoj likovnoj sceni što je i pokazala njegova zadnja izložba u Beču. Umjetnik je svom impozantnom umjetničkom djelu prošle godine dodao rad na uporabnim predmetrima od stakla koja je predstavio krajem godine u splitskoj Galeriji umjetnina, zajedno s djelima Ede Murtića na izložbi naziva 5 + 5, Murtić + Trebotić

Razgovor vodio: Miroslav Pelikan

Trebotić MatkoGospodine Trebotiću, nedavno ste se u Beču predstavili s novom samostalnom izložbom SUMMA MEDITERANEA. Što ste sve izložili i koja je bila bila temeljna ideja, poruka Vaše bečke izložbe? U kojoj su tehnici bili izvedeni izloženi radovi?
Moja nedavna izložba u prestižnoj bečkoj galeriji SUPPAN COMTEMPORARY,koju je svečano otvorila hrvatska veleposlanica dr. Vesna Cvjetković , bila je na neki način „ mala retrospektiva „ s naglaskom na zadnjih pet godina. Dakle publika je mogla vidjeti moj likovni put od samih početaka pa do najnovijih radova. Izloženi su bili radovi na papiru, slike na platnu velikih formata, kao i prostorne instalacije. Uz to bila je prezentirana i moja najnovija monografija na engleskom jeziku.

Trebotić Matko 1Cijeli ste umjetnički opus posvetili Mediteranu. Što je za Vas osobno, Mediteran, kao čovjeka, umjetnika?
Ja nisam nikome ništa posvetio jer meni je Dalmacija,ta istočna obala našega mora bila zadana rođenjem, odrastanjem,školovanjem, to je nešto od čega nisam mogao a i nisam htio pobjeći jer to je moj život,moj usud, moja umjetnost.

Mediteran se doista doima na Vašim slikama kao neiscrpno vrelo inspiracija.
Nisam trebao tražiti motive, inspiraciju, nadahnuće jer oni su mene našli da budem glasnogovornik tog duhovnog krajolika hrvatskog Mediterana. Nema tu klasičnog motiva ali niti apstrakcije ili nečeg sličnog . To je jedan vizualni izričaj duhovnih prostora što bi se uklapalo u te pojmove moga zavičaja, jedan izričaj koji je duboko osoban i originalan. Sve su to parametri rodnog otoka i grada moje mladosti, moje klasične gimnazije, moga teatra i „baluna“, svih povijesnih vertikala carskog gradam grada sv. Dujma, grada Marka Marulića….. i na kraju ,iznad svega, mog grada, moga otoka…to su svi moji obzori i sva moja umjetnost!

Trebotić Matko 2Osobito ste rado slikali religijske motive iz Dalmacije, povijesne tragove, zatim čemprese…
Sigurno da svi ti moji „ duhovni krajolici“ nisu mogli biti nedotaknuti vjerom i vjerovanjem. Odgojen sam u vjerničkoj obitelji ali bio je to odgoj, doista liberalan i tolerantan, tako da i djeca nismo išli u crkvu što smo morali, nego što smo željeli i vjerovali.
Naravno, da su od takvog obiteljskog okružja nastajale slike, ne iz crkvenih narudžbi, već iz same artističke i duhovne potrebe, sve „umočeno“ u more povijesnih tragova ovih prostora, moga naroda moje umjetnosti.

Kako doživljavate suvremena europska i svjetska kretanja u umjetnosti? Ima li mjesta za umjetnost u ovom čudnom, zbrkanom, globaliziranom svijetu?
Umjetnost je živi organizam koji ima svoje plime i oseke, kao uopće u životu. Pratim intenzivno što se događa u svijetu bilo trendove, bilo bitne, suštinske pomake ne samo da bih bio informiran nego da bih sve to sagledao u kontekstu svojih vizualnih istraživanja,da bih ako nađem novi pogodan „kamen“ za moju gomilu, to bez kompleksa u nju ugradio!
Teško može biti prave umjetnosti bez progresa i u dosluhu s vremenom u kojem živimo, u kojem stvaramo, ma koliko to vrijeme bilo Muzama nesklono. Nemam iluzija da umjetnost može nešto u surovosti života pokrenuti, pomaknuti…ali nam može dati tračak istine, tračak ljepote i nade pa je i to nešto u ovim turbulentnim vremenima.

Trebotić Matko 3Što je novo u atelijeru? Planovi, izložbe, monografije…?
U atelijeru svakodnevno intenzivno radim jer ako nisam na putu vezanom za nove projekte onda sam u svom splitskom atelijeru na Mejama, tako hvala Bogu, već preko trideset godina.
Početkom svibnja otvara se izložba u uglednoj zagrebačkoj galeriji Oris, to je multimedijalni projekt građen na jednom mojem arhitektonskom projektu, poslije devastiranom, u video prezentaciji okruženom mojim papirima „rajzeskica“ od studentskih dana do danas.
Zatim slijedi izložba najnovijih radova u Kneževini Lihtenštajn a preko iste galerije koja me zastupa na sajmovima umjetnina, Basel, Berlin, Miami….Na kraju godine možda se dogodi izložba u Sarajevu, Dubrovniku, ali ti su planovi tek u začetku pa o tom potom.