Predavanje dr. Ive Josipovića: Glazba i politika

Glazba i politika 3Glazba i politika

Što je povezivalo Šostakoviča i Staljina, kakvi su glazbenici bili Henrik VIII, Fridrich Veliki i Bill Clinton, što se krije iza fame o Titu kao pijanistu i kako Putin pjeva samo su neke od povijesno-glazbenih činjenica o kojima će biti riječi u Noći muzeja na predavanju „Glazba i politika“ prof.dr.sc. Ive Josipovića. Predavanje će se održati u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC), u petak 27.1.2017. u 19.00 sati, u Dvorani Stančić Muzičke akademije u Zagrebu.

Predavanje profesora Josipovića, profesora, glazbenika i političara koji, kako sam kaže, pripada dvama svjetovima – onome glazbe i onome politike, upravo je na tragu teme ovogodišnje Noći muzeja koja će se baviti utjecajem glazbe i glazbenika na društvo, djelima i osobnostima koje su kroz povijest utjecale i mijenjale svijet – ponekad – čineći ga ljepšim i boljim.

Predavanje “Glazba i politika” propituje međusobne utjecaje i djelovanja politike i glazbe, ilustrirajući ih nizom glazbenih primjera, ukazuje na njihove složene odnose kroz povijest, ali i u suvremenosti. Glazba prema profesoru Josipoviću djeluje “kao zrcalo društva”, njome političari mogu slati poruke mira, jačati osjećaj nacionalnog identiteta, ali i zlorabiti je za širenje razornih ideologija. Kao bivši hrvatski predsjednik profesor Ivo Josipović govoriti će i iz osobnog iskustva političara i glazbenika o tome kako glazba može i kako jest doprinosila jačanju mira i otvaranju komunikacije među ljudima.

Pored predavanja, posjetitelji Noći muzeja moći će u prostorijama Muzejskoga dokumentacijskog centra razgledati tematsku izložbu publikacija pod nazivom Glazba u koricama. Izložba je realiziranu prema ideji voditeljice muzeološke knjižnice MDC-a Snježane Radovanlije Mileusnić, koja daje pregled muzejskih kataloga, vodiča, knjiga i časopisa posvećenih glazbenoj baštini. Ljubitelji grafičkog dizajna moći će svjedočiti inovativnosti i kreativnosti različitih autora u vizualizaciji ideje glazbene baštine kroz izložbu plakata. Svi zainteresirani imat će priliku kroz razgovor s autoricom izložbe Tončikom Cukrov razbiti tišinu Johna Cagea i osluhnuti zvukove glazbenih plakata. Izloženi plakati izdanja su nekolicine hrvatskih muzeje među kojima su najbrojniji iz Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja grada Zagreba, Muzeja suvremene umjetnosti i Muzejskog dokumentacijskog centra.

Bogatom izložbenom programu treba dodati i projekcije filmova nastalih u produkciji Muzeja antičkog stakla u Zadru i autora glazbe Milka Belevskog – Šetnja muzejom, Staklene perle: izrada na plameniku i Reciklirajmo zajedno – staklo, koji su prikazani u sklopu ovogodišnjeg izdanja manifestacije MUVI: muzeji-video-film.

Ovogodišnja Noć muzeja idealna je prilika za posjet dvjema zanimljivim izložbama koje nude upoznavanje hrvatske glazbene baštine i autentičnih kulturnih proizvoda, kao i prilika da saznate više o kompleksnim odnosim glazbe i politike, a cjelokupan raspored događanja pogledajte ovdje.